

Morotskaka med Philadelphia-frosting (gluten- och sockerfri)

Jag har som sagt en ny kollega på jobbet. Cassandra heter hon, hon är en hejare på att både baka och laga mat, och det är hon som sköter bland annat Gastrofy-bloggen, Instagram och Facebook. Häromdagen visade hon mig ett recept på en morotskaka som hon gjort hemma som fick mig att smälla av av sug, så jag var tvungen att göra en egen variant hemma direkt.
Morotskakan är helt glutenfri och helt sockerfri (d.v.s. fri från raffinerat socker, den är sötad med lite honung, dadlar och russin). Hade man inte vetat om det hade man dock inte märkt av något av det, för den smakar helt gudomligt gott. Philadelphia-frostingen testade jag mig fram till och sötade med björksocker, den blev också sjukt god. Jag har ätit den här kakan till frukost och mellanmål de senaste dagarna, för den är sjukt mättande och precis lagom söt. Och väldigt enkel att baka! Så, här kommer Cassandras recept som jag tweakade litegrann för att anpassa mig efter det jag hade hemma. Rekommenderar er alla att prova att göra den hemma!

Morotskaka
4,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
1 dl hackade valnötter
0.5 dl hackade hasselnötter
0.5 dl russin
5 st dadlar, urkärnade och hackade
2 st morot (riven)
3 ägg
1 dl neutral olja
1 msk citronsaft
Skalet från citron
2-3 msk honung
Blanda mandelmjöl, bakpulver, salt, kryddor, valnötter, hasselnötter, dadlar och russin.
Blanda ner riven morot med ägg, olja, citronsaft och honung. Vispa runt ordentligt!
Smörj en rund kakform och mjöla med mandelmjöl, alt. klä den i bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter tills den är fast i mitten och den börja släppa från kanterna.
Låt kakan svalna.
Glasyr
150 g Philadelphiaost
1 dl vispgrädde
0.5 tsk vaniljpulver
1-2 msk valfri sötning (jag hade björksocker)
Blanda ihop alla ingredienser.
Fördela över den svalnade kakan med en slickepott.
Dekorera med t ex nötter och citronskivor.