Mitt alldeles egna lilla surdegsbröd.
Den här veckan blir bara bättre och bättre. Jag har fått ett nytt jobb, jag hade en kul kväll ute igår och *trumvirvel* jag har ÄNTLIGEN lyckats göra mitt eget surdegsbröd. Ni minns kanske att jag försökte mig på att sätta en egen surdegskultur för typ två år sedan och att det gick åt helvete? Den här gången gick det lättare eftersom jag insåg att jag ju kunde köpa färdig surdeg hos min granne Brunkebergs Bageri. Såhär ser den ut, min fina lilla vetesurdeg. Tack vare det här slapp jag flera dagar av matande och misslyckande och kunde börja baka i princip direkt. Nu står den i en fin liten glasburk i kylskåpet, redo att väckas till liv så fort jag behöver baka. Själva brödet jag gjorde blev någon slags framexperimenterad version av ett rågbröd. Jag hittade inget recept som jag tyckte gick tillräckligt snabbt så jag använde grunden i ett vanligt surdegsbröd och lät det jäsa i 6 timmar istället för över natten som vissa andra recept krävde. Resultatet blev ett bröd som är något kompakt och inte så luftigt som man kanske egentligen velat ha det, men definitivt godkänt för ett första försök. Åt premiärmackan med färskost, basilika och tomat imorse och den smakade supergott! Är det någon som är surdegsexpert får ni gärna dela med er av ett enkelt recept som jag kan prova nästa gång. Helst ett som går att göra under en och samma dag men det verkar som att man måste låta degen jäsa i flera omgångar för att brödet ska bli sådär lätt och luftigt som man vill? Hur som helst, jag är nöjd och stolt över mig själv att jag äntligen lyckades. Och så fick jag möjlighet att använda min fina KitchenAid Artisan också. Win-win!