Misslyckade middagar (men goda pommes frites)
Alltså igår hade jag världens matkatastrof. Jag hade köpt (dyr!!) naturbetesoxfilé som vi skulle äta tillsammans med hemmagjord bearnaisesås och sötpotatispommes. Låter härligt, eller hur? Bara det att jag nog aldrig någonsin kommer att lyckas med en hemmagjord bearnaisesås och det gör mig helt galen. Ungefär såhär gick det till: Jag börjar med sötpotatisen. Det går bra. Tar fram alla ingredienser till bearnaisen och förbereder genom att hacka schalottenlök. Steker köttet medium rare och lägger det för att vila. Här börjar kaoset. Jag glömmer sila vätskan så att schalottenlöken kommer med. Tänker att äsch, det spelar väl ingen roll. Vispar äggulorna. De blir inte tillräckligt varma. Tänker att äsch, det spelar väl ingen roll. Börjar hälla i smöret långsamt. Får ont i armen av att hålla i kastrullen, får sätta ner den flera gånger. Såsen börjar skära sig. Panik! Häller i en äggula i ren skräck, inser sedan att jag inte skulle gjort så. Vispar som att mitt liv stod på spel. Såsen blir grynig. Börjar typ gråta. Säger alla fula ord jag kan. Slänger skiten i diskhon och äter istället butiksköpt vitlökssås till oxfilén som nu är helt kall och alldeles genomstekt. THE END. Fy vad jag kan bli arg på mig själv när jag misslyckas. Tappar all matlust och vill bara gå och lägga mig. Borde kanske jobba lite på det där... Oh well, sötpotatisen blev i alla fall riktigt bra. Jag friterade dem i Johan Jureskogs Talg. Talg är fett från nöt som ofta blir över vid slakt och som passar utmärkt att steka och fritera i eftersom det tål så hög värme. Johan Jureskog, kocken som bland annat driver restaurang AG, har nyligen lanserat talg i förpackning vilket gör att det äntligt är lätt att få tag på. Kan verkligen rekommendera att använda det (eller ghee) om du ska fritera något och vill slippa de giftiga ämnen som frityrolja frigör vid för hög värme.