Min matfilosofi, typ.
"Vad för typ av matblogg har du då?" Den frågan får jag ofta när jag har berättat att jag driver en blogg med fokus på mat, och jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara. Ett givet tema är ju "hamburgare", men det känns inte rätt att kalla detta en hamburgerblogg för det är det ju inte. Det har fått mig att fundera lite på vad jag har för matfilosofi, hur jag äter, vad jag står för. Inte helt enkelt att bena ut när man skriver om det mesta som man kan stoppa i magen. Därför tänkte jag gå igenom hur jag ser på mat, vad min matfilosofi är och varför den kanske inte är helt tydlig att definiera: VAD ÄTER JAG: Jag äter egentligen all typ av mat. Det finns inget kök jag föredrar framför det andra, inga maträtter jag skulle dissa för att jag håller någon typ av strikt diet. Däremot lever jag efter några... hmm, ska man kalla dem regler? Ok, vi säger regler: - Allt ekologiskt. Åtminstone så långt det går. Allt jag köper hem till mig och M är ekologiskt, speciellt kött. Helst ska jag veta vilken producent och gård det har kommit ifrån för att det ska kännas bra i magen. Jag försöker även undvika tillsatser så långt det går eftersom jag inte är säker på att det är så bra att stoppa i sig. - Bara nödvändiga kolhydrater. Det här är alltid lite känsligt att prata om eftersom många kopplar no carbs = bantning och hälsohets. Men såhär resonerar jag: min kropp mår allra bäst av att äta mindre snabba kolhydrat (d.v.s. socker, pasta, bröd, ris osv.). Mitt humör blir jämnare, jag blir mindre uppsvullen, min mage mår bättre, min hy blir klarare och det är lättare att hålla formen. Jag är av övertygelsen att människokroppen generellt sett mår bättre av att dra ner på socker i alla dess former. Därför äter jag bara snabba kolhydrater när de är nödvändiga, vilket enligt min definition betyder när jag verkligen njuter av dem. Den där godispåsen på lördagen, hamburgaren på restaurangen, surdegsbrödet till helgfrukosten. Att hålla igen ibland betyder att jag njuter av den typen av mat så otroligt mycket mer än jag hade gjort om jag käkade lite av det hela tiden, det gör att jag verkligen uppskattar hur magiskt gott det kan vara. Jag tackar hellre nej till den halvtrista brödbiten vid lunchen och äter en riktigt grisig burgare på kvällen. Balansen i livet är verkligen min nyckel till matlycka, och för mig funkar det bra! Hoppas ni förstår hur jag menar. - Prova allt en gång. Även om jag förmodligen drar gränsen någonstans (jag kommer t ex aldrig att äta en hund oavsett om det är sed i ett land jag kommer till) så tycker jag att man ska ge allt en chans. Det räcker med en! Och har man tur lär man sig att tycka om det när man har provat några gånger. Exempel på det för mig är svamp, skaldjur och gula citrongodisar (som jag alltid plockade ur godispåsen när jag var liten). HUR ÄTER JAG: Jag äter när jag är hungrig. Är jag inte sugen på frukost på morgonen så äter jag inte frukost på morgonen. Vill jag ta en tidig lunch så tar jag en tidig lunch. För det mesta äter jag två hela, ordentliga måltider om dagen (lunch och middag), ibland något mellanmål (typ nötter, frukt, groddbröd). Det känns som att jag alltid är lite, lite hungrig. Jag ser till att alltid äta något efter träning och brukar avsluta dagen med något gott, typ lite mörk choklad. På helgerna eller de dagar då jag bestämmer mig för att ha en av mina sk "grisdagar" kan jag äta massor på en dag: pizza, hamburgare, godispåse, chips, läsk, rulltårta, glass. Jag tycker alltid att jag äter mycket men folk i min omgivning påpekar att jag äter lite. Och det stämmer kanske, jag har nog en rätt liten magsäck men gillar att äta många olika saker. Bufféer är det bästa jag vet (obs! om de är av bra kvalitet såklart), för där kan man smaka hur många olika grejer som helst utan att behöva äta så mycket av varje. Kakbuffé 4 life <3 <3 <3 VARFÖR ÄR MAT SÅ VIKTIGT FÖR MIG: Dum fråga egentligen, som att mat är oviktigt för någon. Men ni fattar vad jag menar. För mig är matlagning ett sätt att uttrycka mig, få utlopp för kreativitet. Jag har aldrig varit bra på att rita, måla, sjunga, spela musik. Däremot har jag alltid gillat att skriva och dokumentera. Att det blev just mat och inte inredning, mode eller något annat är nog för att jag helt enkelt känner att jag har en fallenhet för det. Jag tycker om att experimentera med smaker, att prova nya recept och maträtter. Och så älskar jag att äta. Och att göra folk glada. Och det är få saker som gör folk så glada som mat, eller hur?Vad har ni för matfilosofi?