Matstyling

Jag fick ett tips om att skriva ett inlägg om vad man ska tänka på när det gäller food styling. En av mina arbetsuppgifter på Middagsfrid är att ibland styla och fotografera de maträtter vi lagar i provköket. Det är riktigt roligt men jag känner mig fortfarande som en nybörjare. Som tur är har jag världens duktigaste kollega som kan inspirera och lära mig!    Tänker att jag kan skriva ett lite längre inlägg framöver när jag känner mig mer varm i kläderna men här kommer några tips som jag har lärt mig de senaste veckorna och som gör stor, stor skillnad för hur fotona blir:    Tänk litet!  Små prylar (tallrikar, glas, bestick) gör sig mycket bättre på bild och det syns ju faktiskt inte i slutändan att du har använt en liten tallrik istället för en stor. Gör små portioner - det ser mer aptitligt ut.    Våga kladda! I början var jag livrädd för att bli för messy när jag stylade eftersom jag tänkte att det skulle se fult ut. Men faktum är att lite kladd bara adderar naturlighet till bilden och gör den, i min mening, ännu snyggare. Så våga spill, doppa besticken i sås, häll sallad på bordet. Det kommer göra din bild mycket mer levande!    Don't overthink!  Det här är min största utmaning för ibland när jag försöker få till en bild så kan jag ibland bli för kontrollerande, och det syns på bilden! Vill du placera ut lite örtblad? Kasta upp dem i luften och se vart de hamnar. Ska du ha med en handduk eller servett? Låt den ligga lite halv ihopskrynklad som att någon precis har torkat sig med den. Att övertänka bilden kommer göra att den känns forcerad och det är inte härligt. Så prova dig fram! Det kan inte bli mer än fel?    Såhär såg det ut idag när jag skulle förbereda fotograferingen. Just den här stylingen (med mat på som kom senare, alltså) blev jag inte nöjd med och det kändes ju lite surt. Men jag övertänkte och då blev det helt enkelt inte bra. Sen kan man inte förvänta sig att varje bild blir perfekt heller - ibland känner man inspirationen och ibland gör man inte det.