Mathias Dahlgren Matsalen
En gång för ganska många veckor sen var vi ute och åt på Mathias Dahlgren Matsalen, något jag glömde att skriva om då. Och nu har det gått så lång tid att jag knappt minns vad vi åt, hehe. Reminder to self: skriv ner maträtterna du äter när det är en meny bestående av mer än 7 rätter. Ska försöka återberätta litegrann i alla fall, för det var en väldigt trevlig upplevelse. Ber om ursäkt i förväg för mobilbilder. Vi brukar försöka äta på Michelin-restauranger när vi är utomlands men har nyligen insett att det ju finns massvis med bra sådana på hemmaplan också. Mathias Dahlgren är en av dem, med två stjärnor i guiden. Vi bokade bord en vardag, vilket är ett bra tips om du inte vill boka flera veckor i förväg - på vardagarna är chansen större att det finns plats. Kvällen började med ett glas champagne i foajén innan vi blev inslussade till köket för den första rätten snacks direkt från kocken, vid köksbänken. En trevlig start! Därefter blev vi visade till vårt bord där menyn visades på iPads. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Blir lite onödigt nästan med tanke på att man inte kunde göra så mycket mer än läsa menyn - något man lika gärna kunde göra på papper. Det man kunde välja var huvudrätt (fågel eller fisk) samt huruvida man ville ha vinpaket. I övrigt är menyn fast. Jag valde fågel och vinpaket, älskar att dricka viner på finare restauranger där de är så noga utvalda att passa maten. Och nu blir det lite luddigt (och därmed en ganska kass recension) för jag minns som sagt inte alla rätter. Sorry, ska göra bättre ifrån mig nästa gång! Vi hade i alla fall en supertrevlig kväll med en massa spännande smakupplevelser. Dock skulle jag säga att servicen, jämfört med andra restauranger i samma klass, var något... hmm, svensk kanske är rätt ord. Lite lagom. Inget speciellt att anmärka på, men när jag går på stjärnrestauranger förväntar i alla fall jag mig en service utöver det vanliga. Inte minst för att matcha prislappen. Överlag är jag dock mycket nöjd, maten var fantastisk och har man lust att lyxa till vardagen lite är det väl värt ett besök. Några av rätterna kommer här: En av favoriterna; tryffel, ägg och potatis med gräslökserverat i ett fint äggformat fat i fågelbuske. Mmmm, som att äta en riktigt lyxig omelett. Vackert serverad havskräfta. Världens färgklick! Jag som är sämst på att lägga upp mat så att den ser aptitlig i uppskattar verkligen det konstnärliga ögat som behövs för att få till det såhär fint. Perfekt stekt anka med tillbehör. Dessert! Ofta känns det som att desserterna är där kockarna verkligen får leva ut sina mest udda och fantasifulla idéer, såväl smak- som serveringsmässigt. Det här var någon typ av bär- och citrusvariant om jag inte minns fel.