Mala hamburgerkött.
Hej kära vänner! Var beredd på att kommande dagar blir det mycket burgare här på bloggen. Framförallt eftersom min egen burgare hamnar på menyn på Barrels imorgon (SÅ TAGGAD! Mer info kommer senare ikväll), men också för att jag i helgen provade min nya köttkvarn från Bosch som jag fick hemskickad för att testa. Vill man nörda ner sig i burgare så är det ju absolut roligast att mala sina egna köttblandningar, så det var väldigt kul att experimentera litegrann. Jag gick till NK Saluhall och köpte två olika sorters kött att blanda: 75% högrev och 25% flapsteak. Egentligen hade jag tänkt köpa bringa, som ju är den vanligaste blandningen till högrev, men eftersom den inte fanns på lager fick jag hjälp att välja flapsteaken, som har en hög fetthalt och därför passar utmärkt till burgare. Tumregel: ju mer fett, desto bättre smak. Köttkvarnen är helautomatisk och fungerade supersmidigt. Jag valde mellanstorleken på köttfärsinsatsen så att köttet blev precis lagom grovt. Man vill inte att en burgarfärs ska bli för finmald utan gärna hålla fibrerna någorlunda intakta. Det enda som var lite läskigt var att kvarnen lät en hel del, blev lite rädd när jag satte igång den i början, men jag antar att den låter så eftersom den är så kraftfull. Snabbt gick det i alla fall och efter bara några minuter hade jag malt 2 kg hamburgerfärs till oss och våra gäster.Jag packade in det i plastfolie och la det i kylen tills det var dags för stekning. Använde mig som vanligt av smashtekniken, vilket innebär att man med lätta händer formar färsen till bollar som man sedan smashar ner i en superhet stekpanna. Här kan ni läsa mer detaljerat om hur jag brukar göra hamburgare. Vi var 9 personer som skulle äta så det blev en herrans massa stekande för min del, men det går ju snabbt och lätt. Hamburgare är nog något av det enklaste (och godaste!) man kan bjuda sina gäster på, ingen förväntar sig att det ska vara speciellt fancy eller elegant, och så kan man ha på precis vad man vill. Det blev GRYMT GOTT! Tycker att blandningen var jättebra, flapsteaken gav köttet en lite djupare smak än med bara högrev, och så blev det väldigt saftigt. Bröden kommer förresten från Bröd & Salt, samma bageri som levererar till Barrels, so you know it's good. Hepp, blev så hungrig av att skriva detta inlägg att jag måste fixa något att äta. Hörs senare!