Koreansk matlagningskväll

Igår var jag inbjuden på cook-along-kväll tillsammans med Jennie Walldén (från Mästerkocken, ni vet) och Kikkoman. Det vankades koreanskt, vilket passar mig utmärkt eftersom jag gärna vill lära mig lite mer om asiatiska kök.  Kvällen började med en kort sojaprovning som Jenny höll i. Vi fick prova och jämföra kinesisk soja och japansk soja. Att det är två väldigt olika produkter visste jag sedan tidigare, men jag hade dålig koll på vad skillnaden faktiskt var. Japansk soja produceras under lång tid av vete och soja, och blir klarare i färgen och lite sötare i smaken. Kinesisk soja är mer trögflytande och salt, och ger maträtten en svartbrun färg. Själv använder jag alltid den japanska tamarin, som är en soja gjord på endast fermenterad soja.  Jag blev så glad när jag såg att Siri var där! Vi ses ofta på såna här event och har lärt känna varandra, alltid kul när man hittar någon man kan sitta och snacka med. Att hon dessutom är queen på att laga asiatiskt (hon är kock på bland annat Shibumi och Sally Voltaire) gjorde att jag blev extra glad att ha henne i mitt matlag. Ni följer väl hennes underbara Instagramkonto @olivehummer? Mitt och Siris lag stod för varmrätten: marinerad stekt entrecote med ungefär hundra tillbehör som skulle tillagas. Eftersom vi var 20 pers som skulle äta så stod jag i ungefär fyrtio minuter och mandolinerade (heter det så?) gurkor till gurkkimchin. Min högerarm fick kramp men gott blev det. På bilden ovan är det den mörkt röda röran i mitten som jag lagade.  Och så här blev slutresultatet! Perfekt stekt kött i salladsblad med ris, två sorters kimchi, sojamajonnäs, böngroddar, sojamarinerad spenat och mycket mer. Och vet ni, vårt lag vann! Woho! Ett bra avslut på en väldigt trevlig kväll! Efteråt hängde jag på Siri och hennes kompis på ett glas vin runt hörnet vid Nytorget, sen tog jag en Uber hem och vaknade fräsch som en ros imorse. Typ.