Köttbonden
Häromveckan skrev jag om mitt nya kokboksinköp och lovade att återkomma när jag hade en recension om den, så here it goes. Köttbonden är skriven av två bönder i Småland, Lina och Oscar Westman. De bor tillsammans på gården Mårdstorp där de föder upp bland annat kor, får, lamm och kyckling på vad de kallar ett "högre krav än KRAV-sätt". Det innebär att de låter djuren leva på allra bästa sätt - de får gå ute, de går stora ytor att röra sig på, de får beta gräs och de slaktas mycket humant. Den allra bästa av tillvaro för slaktdjur, skulle jag gissa. Det här är den typ av kokbok som jag bara älskar. En blandning av goda recept, inspirerande bilder och nyttig kunskap. För en som vill lära sig mer om dessa frågor är det så himla intressant att läsa om hur djurindustrin ser ut i Sverige och vad vi kan/borde göra bättre. Jag gillar inte pekpinnar men här beskrivs verkligheten från två småbönders perspektiv och man kan verkligen känna deras passion för det de gör. Åh, alltså om jag någon gång skriver en kokbok så är det precis så här jag vill att den ska kännas: lika självklar att ha ståendes i köket som på nattduksbordet. Så vill ni veta mer om djuruppfödning, laga goda recept (det på hamburgare såg riktigt nice ut) eller bara kolla på fina bilder på gulliga kossor och grisar så är det här en bok för dig. Och apropå inlägget igår om bacon och skinka - på bilden nedan kan ni läsa om hur den konventionella grisen lever i Sverige idag och varför det är så viktigt för mig att hitta bättre alternativ: