Karamelliserad vitlökspaj med getost
Hej kära vänner. Hur har ni det idag? Känns som att den här säsongen börjar lida mot sitt slut, om några dagar åker jag ner till Skåne och pausar lite innan hösten kommer igång sen om några veckor. Det börjar bli ganska lugnt här på bloggen också, antar att folk inte sitter inne vid datorn och mobilen lika mycket när det är fint väder ute. Anyway, här kommer ett riktigt grymt recept. Pajer hör ju sommaren till, både söta och matiga, så praktiskt eftersom man kan äta dem såväl varma som kalla. Den här pajen har en av mina favoritkockar Yotam Ottolenghi kommit på och jag har tvistat till den litegrann till min egen version. Bland annat har jag gjort botten på mandelmjöl istället för vetemjöl, och så använder jag honung istället för socker. Den är vansinnigt god och jag rekommenderar varenda en av er att prova. Karamelliserad vitlök kan vara min nya favoritgrej. Karamelliserad vitlökspaj med getostPajdeg: 3,5 dl mandelmjöl50 g smör2 msk pofiber1 msk fiberhusk1 ägg0.5 tsk saltFyllning:2 hela huvuden med vitlöksklyftor, separerade och skalade 150 g mjuk getost150 g hård getost0.5 kruka rosmarin1 dl crème fraîche 1,5 dl vispgrädde2 ägg 1 tsk balsamvinäger1 msk honung1 msk olivolja2 dl vatten Salt & peppar 1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär ner smör i bitar och blanda runt med händerna. Tillsätt ägget och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet en stund. 2. Klä en pajform med degen och förgrädda på 180 grader i ca 10 min. 3. Lägg vitlöksklyftorna i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter och häll sedan av vattnet. 4. Stek vitlöksklyftorna i olivoljan en stund i en stekpanna. Häll på balsamvinäger och vatten och låt sjuda i 10 minuter. 5. Tillsätt honung och hackad rosmarin och låt karamelliseras till nästan ingen vätska är kvar. Ställ åt sidan. 6. Vispa ihop grädde, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en skål. 7. Fördela osten i bitar samt vitlöksklyftorna i pajskalet. Häll över äggblandningen och tillaga i ugnen på 180 grader i ca 45 minuter.Servera med en god sallad.