Kantarelltoast en torsdag
En korg med trattkantareller och tillbehör för att göra kantarelltoast kom till mig häromdagen från Pågen, så därför passade det ju bra att ha kantarellkväll här hemma. Brödet är deras nya ekologiska surdegsbröd - och jag blev mycket positivt överraskad över att det inte innehåll något jäst, som de flesta andra påstådda surdegsbröd brukar göra. Min svärfar är på besök och hjälpte mig att laga. Han är av åsikten att man inte ska ha grädde i kantarellstuvningen utan bara lök, ost och kryddning. Jag tycker att gräddden tillför lite krämighet som gör det extra gott, så vi gjorde helt enkelt två varianter så att varje person fick smaka båda. Inte jättestor skillnad egentligen men lite roligt att jämföra (vidhåller fortfarande att gräddvarianten är lite vassare). Såhär gör jag kantarelltoast: - Stek kantarellerna i en torr panna så att vätskan dras ur svamparna. - Tillsätt hackad lök och stek en stund så att löken och svampen mjuknar. Tillsätt MASSOR MED SMÖR! - Salta och peppra. - Tillsätt en skvätt grädde efter smak. - Avsluta med att blanda i riven Comté-ost och smaka av med salt och peppar. Ev. kan du ha i lite hackad persilja. - Smörstek brödet och lägg på stuvningen, alternativt lägg stuvningen på brödet och låt det rosta klart i ugnen en stund.