Kanske blir det hemmagjort bröd i helgen?
Jag vågar knappt skriva det med rädsla för att jinxa hela grejen men jag gör det ändå: jag har satt en surdegsgrund! Kanske för 7:e gången eller så, men den här gången har jag kommit längre än vad jag gjort tidigare. Det var när jag såg avsnittet "Luft" i serien Cooked på Netflix som jag blev inspirerad till att göra ett nytt försök. Jag använder mig av Lilla Surdegsskolan av Martin Johansson. En liten surdegslektion: Att äta ett äkta surdegsbröd gör något helt annat för kroppen än att äta ett snabbjäst bröd. Kolhydraterna bryts ner, glutenet bryts ner och näringsämnena ökar. Det är i fermenteringen av mjölet och vattnet som detta fantastiska händer och gör att vi människor faktiskt kan överleva i princip en livstid på surdegsbröd. Att därför säga att bröd är onyttigt och dra allt bröd över en kam går inte. Tyvärr är de allra flesta bröd, även produkter som hävdas vara surdegsbröd, inte bakade på det traditionella sättet utan har tillsatts jäst och annat för snabb produktion och lång hållbarhet. Till och med fina bagerier har ofta jäst i sina surdegar - jag har frågat flera gånger! Såhär såg min surdeg ut imorse innan jag "matade" den för näst sista gången. Ser ni så fint den bubblar och har sig? Nu håller jag tummarna för att jag slipper mögelangrepp eller något annat som kan förstöra. Tänk om jag äntligen kommer kunna bara riktigt bra surdegsbröd hemma i köket! Åh, längtar. Ett problem kvarstår dock även om jag lyckas och det är vår himla gasugn. All värme kommer nerifrån vilket gör att det är superkrångligt att få en fin yta ovanpå utan att underdelen bränns. Är det någon som brukar baka med gasugn får ni gärna dela med er av bra knep. Annars får jag väl bara försöka prova mig fram helt enkelt. To be continued!