Kanelmarinerad butternutpumpa med chiliyoghurt, örtolja och grönkål
(Ber om ursäkt för att min blogg ser helt koko ut, vet inte vad som händer men tror att de håller på att byta design. Ska försöka lösa detta asap) Här, hörrni, har ni en riktig höjdare till recept kan jag tala om för er. Jag blev uppriktigt ledsen när den tog slut igår och jag funderar starkt på att göra det idag igen. Det här är i alla fall en vegetarisk rätt som antingen kan ätar som tillbehör eller som det är, kanske att man får fylla på med något typ av protein då. Jag och Elin, som var på besök, åt det bara rakt upp och ner, blev mätta och glada och mycket nöjda. Butternutpumpa är en grym grönsak som gör sig väldigt bra tillsammans med kanelsmaken i marinaden. Tycker du det låter läskigt med kanel i mat? Tänk om! Det ger en väldigt fin, aromatisk smak och inga associationer till sockriga kanelbullar, jag lovar. Om du ändå tvärvägrar blir rätten god utan kanel - men inte lika god :) Kanelmarinerad butternutpumpa med chiliyoghurt, örtolja och grönkål (2 pers) 0,5 st butternutpumpa2 msk olivolja0,5 tsk kanel Rejält med svartpepparSalt Örtolja1 kruka koriander1 kruka persilja1 kruka basilika1 dl olivolja1 tsk citronsaftSalt och peppar Chiliyoghurt 1 dl grekisk yoghurt (eller creme fraiche) 1 tsk srirarchasås En skvätt vinäger Grönkål Smör Salt och peppar Ev. lite frön 1. Sätt ugnen på ca 200-220 grader. Kärna ur pumpan och skär den i klyftor, med skalet på. 2. Blanda kanel, olivolja, salt och rikligt med nykvarnad svartpeppar i en bunke. Lägg i pumpabitarna och rör om så att oljan täcker överallt. 3. Lägg pumpabitarna med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 35-40 minuter, tills ytan blivit krispig och innanmätet helt mjukt. 4. Örtolja: Plocka bladen på örterna och lägg i en bunke. Häll i olivolja, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en pestoliknande konsistens. 5. Chiliyoghurt: Blanda yoghurten med srirarcha och vinäger. Ställ åt sidan. 6. Stek valfri mängd grönkål i smör till krispig. 7. Ta ut butternutpumpan ur ugnen. Toppa den med örtolja, chiliyoghurt, stekt grönkål och eventuellt lite frön. Servera direkt från plåten. Vi åt denna rätt tillsammans med en magisk fänkål- och grapefruktsallad. Bara skär fänkål i strimlor, filéa grapefrukt och blanda med färsk persilja, olivolja, en skvätt vitvinsvinäger, salt ocsh peppar. Njut!