Jag har en ny kokbok!

Eftersom jag de senaste åren har fått ett gäng persiska vänner så har jag blivit introducerad till det genuina persiska köket ett antal gånger. Ett kök som kanske inte är helt vanligt förekommande i den svenska matkulturen men som de senaste åren har blivit mer etablerat och omtyckt. Ett tecken på det är att det dykt upp flera kokböcker med just detta tema, och en av dem köpte jag häromdagen. Persiana är en översatt bok (författaren är brittisk-iranier) och ofta tycker jag att det brukar märkas av då känslan inte känns äkta och blir för generell för att passa i flera länder, men här stör det inte mig alls. Kanske för att det är ett så annorlunda sätt att laga mat på än vad jag är van vid att allt blir intressant. Iranier är BÄST på att göra gott ris - det är saftigt och separerat och smakar mycket mer än det tråkiga grådassiga ris vi är vana vid här. Det bästa av allt är den knapriga botten, tahdig, som man äter vid sidan av. Smakar smörigt och nötigt, mmm! Har själv ännu inte provat att laga ris på detta vis eftersom jag sällan äter ris, men snart så!  Hur gott låter inte detta? Citrusfrukter, spiskummin, kanel och lax. Jag är helt hundra procent säker på att den här laxen smakar magiskt. Ska provlaga snart och se om jag hade rätt (lovar att jag hade det).  Fina bilder, intressant läsning och enkla recept att följa för den som är intresserad av persisk matlagning. Jag vet att jag kommer försöka inkorporera det mer i min matlagning i alla fall!