I mitt skafferi: basvaror

Såhär ser mitt skafferi ut just nu - kaos. Ungefär en gång i halvåret rensar jag ut och plockar iordning men det tar inte lång tid innan allt ligger huller om buller igen. Dags att tag i det igen alltså, kanske till helgen. Jag har även insett att det är en handfull grejer som jag nästan alltid plockar ur härifrån, basvaror som jag inte gärna klarar mig utan. Så jag tänkte att jag delar med mig av mina mest användbara skafferivaror i ett eget litet inlägg, här kommer det.  Krossade tomater Eftersom en burk krossade tomater håller i ungefär tusen år finns det ingen anledning att inte bunkra upp när man har möjlighet. Här hemma används det främst som bas i köttförssås (det jag lagar när jag inte orkar tänka) men också när jag gör andra typer av grytor eller soppor. Tråkigt att köpa men så värt att kunna plocka fram när andan faller på.  BjörksockerEn relativt ny produkt i min repertoar men eftersom björksocker är det bästa sötningssubstitut jag provat (och jag har provat många) så ser jag alltid till att ha en burk hemma. Häromdagen använde jag det när jag bakade paj, annars funkar det utmärkt om man vill göra rårörda lingon, varm choklad, chokladbollar eller något annat för att stilla sötsuget.  Tabasco Jag tror att jag har fem eller sex flaskor Tabasco, stora och små, i skafferiet och några droppar av dessa kan man ha i nästan allt. Min favorit, den gröna, är den enda som har tagit slut men annars har jag så att det räcker i något år eller så tror jag. Tips: droppa lite Tabasco i en varm macka med ost och majonnäs.  FiberhuskEn glutenfri produkt som jag fått från LCHF-världen där den används flitigt i alla typer av bakverk. Jag använder fiberhusk som substitut till mjöl i massor av saker: pajdeg, köttbullar, såser, vegobiffar. Eftersom jag försöker dra ner på onödigt vetemjöl när jag kan så passar det väldigt bra att alltid ha fiberhusk nära till hands.  VaniljpulverJag avverkar nog minst en sån här liten burk i månaden, för jag har vanilj i typ allt. Eller ja, inte i vanliga maträtter kanske, men i allt som är sött. Allt blir godare med vanilj, speciellt pannkakor och bakverk. Och chokladmjölk. Och vispad grädde. Frysta bär. Rawbollar. Som sagt, allt. Det dröjer nog inte länge förrän jag börjar använda vanilj även i matlagningen, kan ju bli intressant.  Nötter Jag tycker att nötter är rätt tråkiga att äta rakt upp och ner, men jävlar i helvete vad gott det kan vara i matlagning. Ugnsstekt kål med smält smör och hasselnötter. Asiatiska rätter med jordnötter, såser gjorda på cashew, mmm. Jag försöker alltid se till att ha ett gäng olika varianter hemma att använda som pricken över i:et i många maträtter. Min favorit är nog hasselnötter ändå, de är ljuvliga.