I kryddhyllan

  Jag har en ganska stor kryddsamling hemma i köket. För några månader sen köpte jag tomma kryddburkar på Granit, namnmärkte alla och fyllde en stor trälåda som står på vår köksö, nära till spisen. Det var kaos där tidigare i dag men efter en timmes rensande är ordningen återställd och nu har jag lite bättre koll på vad som faktiskt finns i den där lådan.    Färska kryddor köps hem nästan varje gång jag handlar och jag önskar att jag var så pass duktig att jag kunde planera om och hålla dem vid liv. Flyttar vi till en lägenhet med bättre ljus i köket och eventuellt plats för balkongodling så kommer jag att lägga lite energi på ett sånt projekt, för att ha färska kryddor till maten är ju livskvalitet om något!   En sak att tänka på är att försöka köpa så mycket eko som möjligt, båda torkade och färska kryddor, så slipper man bekymra sig över bekämpningsmedel, smaktillsatser, antimögelmedel osv. Tänkte att jag kunde ge er en liten lista på de kryddor jag använder allra mest och vad jag har dem till. Det är det som är så kul med smaksättningar, att man kan prova sig fram och hitta det användningsområde man själv tycker bäst om.    Färska kryddor    Basilika: Kryddornas kung. Basilika är verkligen gott till allt! I bolognesen, på salladen, i vitlökssåsen, på mackan. Det finns nog ingenting som inte passar med basilika, åtminstone har inte jag hittat det ännu. Det är nog till och med gott på pannkakor! Jag har alltid en kruka hemma som jag går och plockar av tills den tar slut – det brukar gå rätt snabbt.    Koriander: Om basilika är kungen så är koriander drottningen. Jag vet att det är många som inte tycker om koriander men jag tycker att det är magiskt. Speciellt gott är det ju till tex-mex eftersom smaken funkar så bra med chili, citron, avocado osv.    Persilja: Persilja är lite nytt för mig. Det har en väldigt speciell smak som jag tidigare har tyckt varit svår men jag har ändrat uppfattning på sistone. Kanske tack vare den goda gremolatan som jag åt på Vassa Eggen för ett tag sedan, en smakbomb av persilja, vitlök, vitron och olivolja.    Dill: Kryddan som passar bra med alla typer av fisk. Och potatis! Det finns få grejer som är så gott som dillstuvad potatis. Mmm! Jag gjorde faktiskt en variant med zucchini istället för potatis som blev minst lika god och mycket nyttigare. Receptet ligger nog kvar på min gamla blogg, kanske något att skriva om igen.        Torkade kryddor    Spiskummin: Det här är en krydda som jag använder framför allt till att marinera kött med, speciellt sådant som ska tillagas i ugn. Min goda kebab får till exempel massor med smak av spiskummin. Obs! Inte att förväxla med kummin, som ju är helt annorlunda och inte brukar vara ett bra substitut.    Cayennepeppar: En liten nypa cayenne ger ett sting till vilken rätt som helst. Jag som älskar lite starkare mat använder det i nästan allt, från kalla vitlökssåser till potatismos och köttbullar.    Torkad chipotle: Jättegott att ha i långkok, typ högrevsgryta. Chipotle har en rökig karaktär som passar utmärkt med mustigare smaker. Jag brukar också göra en enkel chilimajonnäs av torkad chipotle, majonnäs och citronsaft. Gott att ha på varma mackor eller doppa pommes frites i.    Paprikapulver: När jag ska göra en rub till exempelvis kycklingvingar är paprikapulver alltid basen. Det ger en mild smak och en fin röd färg. Det här är den krydda jag brukar behöva fylla på mest (förutom salt och peppar då).    Tryffelsalt: Hur kan man inte älska tryffelsalt? Det passar till så himla mycket. Jag använder alltid detta (dyrbara) salt som en smaksättande finish till olika rätter, typ potatismos och stekt ägg. Att använda det som vanligt salt i känns ju som slöseri eftersom tryffelsmaken lätt försvinner om den blandas med annat.    Rosmarin: Bästa kryddan att smaksätta ugnsgrönsaker med! Potatis, sötpotatis, morötter, blomkål - allt blir bättre med lite rosmarin.    Fänkålsfrön: En nyfunnen vän som smakar helt fantastiskt tillsammans med kyckling. Mortla fröna, rubba dem tillsammans med salt på en kycklinfilé och stek i riktligt med smör. Underbart!