Hur man gör eget smör.

Vet ni hur enkelt det är att göra eget smör? SJUKT ENKELT! Det tar inte mer än 10 minuter och du behöver fyra grejer: grädde, salt, en elvisp och en bunke. Till och med i mitt trötta dagen-efter-tillstånd imorse kändes det inte ansträngande att göra en batch till frukostbrödet. Och det är verkligen riktigt, riktigt gott. Smöret som man gör själv smakar gräddigt och färskt och kan spela huvudrollen på en smörgås utan att några andra pålägg behövs. Såhär gör man:    Hemmagjort smör  3 dl grädde Salt efter smak    Lägg grädden i en bunke. Börja vispa med en elvisp. Först kommer det att bli grädde som vanligt, men då fortsätter du lite till, tills grädden har blivit klumpig och vätskan separerar från fettet. Så här:      Vätskan som kommer ut från grädden är kärnmjölk. När du vispat ut så mycket vätska som möjligt häller du av kärnmjölken (spara den om du vill använda den i exempelvis bakning), häller i en skvätt riktigt kallt vatten och "masserar" ut ännu mer vätska. Fortsätt att hälla i och hälla av kallt vatten tills vattnet är alldeles klart.    Nu återstår bara att salta! Smaka av efterhand för att se så att du får precis den saltmängd du vill ha. Jag tycker om smör som är lite saltare men det är ju olika. Du kan även i det här skedet blanda i örter och andra smaksättningar för att göra ett kryddsmör.    Förvara smöret i kylskåpet i en vecka.