Hur man fotograferar hamburgare.

Om ni följer mitt konto @burgerland på Instagram så har ni kanske (förhoppningsvis) lagt märke till att kvaliteten på bilderna har förbättrats avsevärt de senaste månaderna. Dels för att jag har en ny kamera som är helt grym, men också för att jag efter många tagna hamburgerfoton har lärt mig hur man ska göra för att få en riktigt juicy bild. Det finns massvis med konton på Instagram som har burgare som tema och kan man då sticka ut genom att alltid ställa höga krav på bilderna så har man ju hittat en liten nisch. Så, jag tänkte dela med av några av de knep jag använder för att ta en riktigt bra burgarbild.  1. Utgå från burgarenPrecis som med människor kan en burgare vara mycket eller lite photogenique. Man kan inte fotografera alla burgare på samma sätt eftersom de ser så olika ut, helt enkelt. Testa olika vinklar och knep, efter ett tag lär du dig vad som funkar på vad för typer av burgare.  2. Skaffa en bra kamera med WIFIMobilkameror i all ära men vill man få till en riktigt skarp, proffsig bild så gäller det att ha rätt utrustning. Min kamera har ett inbyggt WIFI vilket gör att jag direkt kan föra bilder från kameran till mobilen - det tar typ tre sekunder. Det gör att jag nästan aldrig använder min mobilkamera alls längre.  3. Ljus, ljus, ljus. En burgarbild kan aldrig bli riktigt bra om det är för mörkt i rummet, det bara är så. Om jag är på en restaurang brukar jag försöka få ett bord nära fönstret, alternativet ta med tallriken till ett fönster och fota den innan jag börjar äta. Lagar jag burgare hemma fotograferar jag alltid i fönsterkarmen. Är det mörkt ute använder jag mig av en fotolampa, men dagsljus är alltid att föredra.  En bild från gårdagens grillning som jag blev sjukt nöjd med: osten rinner, köttsaften glänster, brödet ser fint grillat ut. Den har redan blivit regrammad 4 gånger av stora hamburgerkonton.  4. Låt osten rinna. Osten är en central del i att få till en bra burgarbild. En burgare utan ost ser rätt torr och tråkig ut. Jag ser alltid till att osten är tillräckligt smält innan jag tar bilden och den får gärna rinna ner lite på underlaget så att det ser ut som att den är i rörelse. 5. Håll bakgrunden ren. Eftersom kameran jag använder har ett så pass kort skärpedjup så blir bakgrunden alltid suddig och då går det bra att fotografera nästan var som helst, men annars kan det vara bra att flytta burgaren till ett ställe där bakgrunden inte är rörig då det tar fokus från motivet.  Tre gamla bilder från @burgerland som jag aldrig hade publicerat idag: 1. torr och tråkig burgare 2. dåligt ljus och konstig vinkel2. rörig bakgrund, fult underlag Snett uppifrån med fokus på innehållet. 6. Tryck ihop eller öppna uppVilken av de två du ska välja beror på burgaren. En stor, tjock burgare med flera köttpuckar brukar jag trycka ihop lite lätt med händerna samtidigt som jag fotar. Då rinner köttsafterna och osten, och gör att burgaren ser mer juicy ut. Är det däremot en lite mindre burgare brukar jag öppna upp den lite, d.v.s lyfta på brödet och "puffa" upp hela burgaren. Då ser den ofta mer aptitlig ut. Ibland möblerar jag till och med om, typ tar fram en saltgurka som har gömt sig osv.  7. Platta till brödet  Ett för högt och fluffigt bröd kan göra att burgaren ser tråkig ut och tar fokus från köttet/osten. Platta till det med händerna lite lätt så att det sjunker ihop.   8. Fotografera från sidan snett uppifrånDen bästa vinkeln för att få med allt - från toppbröd till innanmäte till botten - är från sidan och lite ovanifrån. Är det en riktigt stor burgare funkar det också rakt från sidan men några grader uppifrån är alltid att föredra ändå tycker jag.  9. Fint underlag Har man en snygg (ja, hamburgare kan va snygga) burgare som står på en ful/tråkig/djup tallrik så kan hela bilden bli trist. Lägg burgaren på en skärbräda av trä, direkt på marmorsten eller på något annat trevligt underlag så blir bilden mycket bättre. 10. Ta bort onödig fyllningEn överdrivet stor skiva tomat, kladdig ketchup, breda lökringar, täckande salladsblad - bort med dem. De blir aldrig bra på bild och ser bara skräpiga ut. Lägg dem åt sidan medan du fotar, så kan du lägga tillbaka efteråt om du faktiskt vill äta dem.  Ett exempel på en burgare som i sig inte är så lättfotograferad eftersom den är liten med tjock köttpuck och inte så mycket ost, men som jag lyckades göra en lite mer "artsy" bild av som ändå blev himla fin,  Det var nog det jag hade att komma med. Haha, det här kan vara det lustigaste inlägget jag skrivit (finns det någon som är lika inne i hamburgerfotografering som jag liksom) men det var himla roligt och många av de här reglerna kan ju appliceras på matfotografi generellt. Nu vet ni i alla fall hur jag jobbar, hej hopp :)  Före (@burgerland för ett år sedan) och efter (@burgerland nu).