Human slakt och en god köttfärssås
När jag kom hem i fredags natt (!) så låg det ett paket med köttfärs innanför dörren. Inte det första man tror att man ska mötas av klockan 02:00 men efter en stunds funderande insåg jag att jag ju tackat ja till att prova en ny sorts köttfärs och att budet skulle komma under dagen. Som tur var låg köttfärsen förpackad i en låda med kylpåsar så den hade hållt sig relativt sval. Hälsingestintan, som står bakom köttfärsen, är en så himla smart sak som ett mobilt slakteri. Istället för att djur ska behöva transporteras i trånga lastbilar till slakterier och bli stressade på vägen så sker det i stillhet på hemmaplan, i tryggheten av den egna gården. Man kan tycka vad man vill om slakt, men detta måste ändå vara det allra mest humana sättet att göra det på. Köttfärsen är noga utvald från gårdar med bra djuromsorg och hög kvalitet. Och låt mig bara förtydliga någonting som jag har funderat lite över. Jag får en hel del grejer hemskickade, allt från godis till grönsaker till köksredskap av olika slag. Det är roligt såklart men jag vill att ni ska veta att jag är väldigt noga med att bara skriva om sådant som jag verkligen gillar, på riktigt. Det ska kännas bra i magen. Så ni behöver inte oroa er för att jag känner mig tvungen att skriva om alla möjliga produkter utan att faktiskt testa och bedöma själv. Det är viktigt för mig att ni vet om! Jag gjorde en köttfärssås på köttfärsen ikväll. Det är en perfekt vardagsmiddag eftersom man kan ha precis vad man vill i och experimentera lite hur som helst. Idag körde jag på en chipotlevariant med en hemlig ingrediens - blåbärssylt! Köttfärs med chipotlesting 500 g köttfärs 1 msk olivolja 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 ekologisk kycklingbuljongtärning 1 tsk chipotleflingor 1/2 msk blåbärssylt 1 kruka färsk basilika Salt & peppar 1. Hacka lök och pressa vitlök. Hetta upp en stekpanna och lägg löken och vitlöken i pannan. Fräs i 2-3 minuter utan att den får färg. 2. Lägg nötfärsen i pannan och bryn. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kycklingbuljongtärning, blåbärssylt och chipotleflingor. Låt puttra en stund. 3. Lägg i en kruka färsk basilika och smaka av med salt och peppar. Servera med valfritt tillbehör (vi åt den med det något udda tillbehöret smörstekt sparris).