Högsta poäng till Lilla Ego

Förra veckan var jag och Sanaz på Lilla Ego, den lilla kvarterskrogen i Vasastan som är så svår att få bord på att man måste boka flera månader i förväg. Hon hade bokat bordet någon gång innan sommaren och jag fick hänga med. Jag har hört så mycket om Lilla Ego tidigare och när det blir sån hype blir man ofta besviken. Det är liksom aldrig så bra som man har hoppats på.   Därför var det så kul att mina förväntningar infriades och lite till. Wow, vilket ställe! Det första man möts av när man kommer in genom dörren är den handskrivna menyn med roliga små texter som "Ett bra glas fulbubbel", "Kökets arbetargrogg" och "Obs! Allt är ätbart" som sitter ovanför baren. Det ger känslan av att köket gör lite som de känner, förändrar menyn hela tiden utifrån vad de får tag på för råvaror och vad kockarna blir inspirerade av. Restaurangen är liten med kanske.. 15-20 bord? En mysig atmosfär och ett superhärligt bemötande från servitören gör att man genast känner sig välkommen. Vi beställer ett glas fulbubbel (som smakar jättebra) medan vi väntar på maten.    Och nu kommer ett gäng riktigt dåliga bilder på maten vi beställde. Synd för jag hade gärna velat visa hur det verkligen såg ut men av någon anledning kändes det inte rätt att dra upp kameran i den där intima miljön. Fick bli snabbfotograferingar med mobilen istället.       Till förrätt: Lilla Egos version av en kantarelltoast. Väldigt olik alla kantarelltoaster jag har ätit i form men i smak, wow!! Den runda plattan högst upp är en tunn toastbit som är toppad med kantarellkräm och ost. De smörstekta kantarellerna med diverse andra smaksättningar låg i botten under flarnet. Himelskt!      Till varmrätt: Regnbåge med pumpa och röd curry. Jag var helt säker på att jag skulle få typ fisk i röd currysås som man är van men här fick jag en magiskt god (pocherad?) röding toppad med diverse svamp pumpa gjord på tre sätt: puré, ingefärspicklad och ugnsbakad. Överst ligger ett stort räkchips. Massor med smak i den här rätten. Och kolla uppläggningen!       Till efterätt: Bakad vaniljkräm med getost och salta macadamianötter. Ehhhh wow. Jag har aldrig ätit getost till en efterätt men det var så sjukt gott. Mitt emellan den bakade vaniljkrämen och getosttäcket låg ett tunt, knäckigt lager som på en creme brulée. Jag och Sanaz delade på detta eftersom vi redan var rätt mätta och det passade perfekt.    Om ni inte redan förstått det så skulle jag varmt, varmt, varmt rekommendera att boka ett bord på Lilla Ego. Jag skulle beskriva det som fine-dining utan fluff, riktigt bra mat och snygga uppläggningar utan att man behöver känna sig obekväm. Totalt sett gick vår kväll på ca 800 kr per person vilket var väl värt. Vi har redan bokat ett bord till i december igen!