Högrevsgryta med rödvin och chili

  Att göra långkok kan vara så avslappnande, som en slags mat-terapi. Grytan kokar långsamt, man dricker ett glas vin till, provsmakar, lägger till kryddor man tycker passar, provsmakar igen. Igår gjorde jag en högrevsgryta med rödvin och chili som fick stå på spisen i nästan tre timmar så att alla smaker fick träda fram ordentligt. Det blev magiskt gott! Jag använde mig av sådant jag hade hemma och då blev receptet ungefär såhär:    Högrevsgryta800 g ekologisk högrev  1/2 paket bacon  4 små schalottenlökar  4 vitlöksklyftor  1 röd chili  3,5 dl rödvin 500 ml färsk oxbuljong (eller 1 buljongtärning + vatten) ev vatten  3 morötter  1 palsternacka 1 msk soja 1 dl grädde färsk rosmarin  färsk timjan  två lagerblad salt peppar    1. Skär köttet i grytbitar och bryn i en stekpanna så att det får en fin färg. Lägg åt sidan. Stek bacon i samma stekpanna. Lägg åt sidan.    2. Lägg köttet i en stor gryta. Skär lök och vitlök i grova bitar samt finhacka chilin och tillsätt i grytan. Stek på hög värme i någon minut så att grönsakerna får lite färg. Tillsätt kvistar av rosmarin och timjan samt lagerblad. Häll över vin och buljong och koka upp.  3. Sänk värmen när grytan har börjat koka och sjud under lock i ca två timmar eller tills köttet har blivit mört. Tillsätt eventuellt lite vatten om för mycket av vätskan dunstar. 4. Skär morötter och palsternacka i slantar. Tillsätt i grytan och koka tills grönsakerna har blivit mjuka. 5. Häll i grädde och soja. Smaka av med salt och peppar. Ät med en klick crème fraîche och ett gott bröd.