Hemmagjord ghee
Nu när jag är i Båstad och har semester så finns det tid för lite roliga matprojekt, så igår gjorde vi ghee/klarifierat smör. Ni vet ju att jag använder ghee när jag friterar och steker saker eftersom det tål mycket högre värme än de flesta vegetabiliska oljor, dessutom ger det en god och nötig smak. Att köpa ghee i butik är dock svindyrt, så har man möjlighet att göra det hemma själv sparar man en hel del pengar. Det är både enkelt och väldigt nästan terapeutiskt att stå över kastrullen och se vätskan bli klarare och klarare, en perfekt semesteraktivitet! Du behöver: 500 g smör En kastrullEn finmaskig sil En ren burk Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt smöret stå och sjuda i ca 1 timme, det ska bubbla lite hela tiden från botten så att mjölkproteinet lägger sig som ett skum på toppen. Ta bort skummet försiktigt med en sked efterhand. När vätskan har blivit nästan klar (se bild ovan), ta fram en finmaskig sil (vi använde ett långtidskaffefilter, finns att köpa i de flesta matbutiker) och sila av rester av mjölkproteiner så att du får en klar vätska. Förvara i en ren glasburk i kylskåpet eller vid spisen, det håller i flera månader!