Hantverket
Häromkvällen var jag inbjuden på en presslunch på restaurang Hantverket på Sturegatan. Förra gången jag var där var för något år sedan då de precis hade öppnat, men nu när de har gjort om menyn och har en ny köksmästare var det dags för en avsmakning igen. Det var jag och några av mina favoritfoodies på plats, alltid roligt att träffa likasinnade vänner på såna här tillställningar. Hantverket fokuserar på svensk mat med en twist. Klassiska rätter som råbiff och stekt strömming men på en ny, innovativ nivå. Miljön är väldigt mysig och inbjudande, med utsikt över en grön innergård. Istället för förrätt, varmrätt, efterrätt beställer man smårätter från en stor meny. Vi fick prova några utvalda rätter och jag tänkte att vi går igenom mina favoriter: Den första rätten vi fick in var tre små munsbitar: Pariservåffla med vispad kycklinglever, Tamago och skreitorsk, Hasselbackspotatis med löjrom. Min favorit var hasselbackspotatisen som var galet krispig och god! Jag är ju en riktig sucker för syrliga smaker, och den här Gröna tomatsoppan med tartar av sotad pilgrimsmussla var magisk. Jag slickade i princip skålen ren! Grön tomatsoppa kan vara min nya favoritgrej. Nästan rå strömming med akvavit, böckling och potatiskrutonger var en rolig take på traditionella svenska smaker. Vackert upplagd också. Min absoluta favorit var den här, Tunt skuren rå biff med jordärtsskocka, gruyere och hasselnötter. Alltså, kombinationen hasselnötter och ost är helt oslagbar! Lika gott med rått kött som med brynt smör och spetskål. En av kocken Stefan Ekenbergs signaturrätter som fått följa med från hans förra restauranger är denna Svampsmörgås med löjrom, odlad svamp, kryddost och syrad lök. Man får rätten serverad i en mortel och precis innan man ska äta den tar man morteln och slår ner det krispiga rågbrödet i skålen och rör runt så att alla smaker blandas. En kul grej att göra tillsammans kring bordet!