Hamburgerkväll: ett brödrecept, en ostsås och bästa köttet!
Hej! Igår hade vi våra vänner Fredrik och Rebecca över på middag. Jag hade lovat att göra burgare, och när jag vaknade på morgonen fick jag en sån feeling att göra det riktigt ordentligt, så det blev både brödbak, klyftpotatis med smält ostsås och egenmalt kött. En riktig festmåltid med andra ord! Jag tänkte dela mig med av lite tips och recept, så att ni själva kan bjuda på burgarfest hemma någon helg framöver. Okej, vi börjar med köttet. Som jag berättade för några veckor sedan fick jag en stor leverans av ekologiskt, KRAV-märkt kött från Grisoxen hem. Högsta kvalitet alltså och det känns alltid extra bra att veta att djuren har levt ett fint liv samt ätit sin naturliga föda d.v.s. gräs. Till hamburgarna igår använde jag två av de styckdelar jag fick i leveransen, högrev och oxbringa. Högrev pga den höga fetthalten som ger en saftig och god burgare, bringan pga dess höga halter av bindväv som håller ihop. Vill man kan blanda in fler styckdelar, t ex entrecote eller lägg för smak, men jag gillar att hålla det enkelt. Ungefär blev blandningen 60% högrev och 40% bringa den här gången. Jag älskar att mala köttet själv, det är enkelt och blir otroligt mycket godare eftersom det är så färskt. Har man en köttkvarn är det verkligen en piece of cake. Den jag använder kommer från Bosch och förutom att den låter väldigt mycket (typ så att det blir läge att använde hörselskydd) så är den väldigt snabb och smidig. Såhär gör jag när jag ska mala: 1. Skär köttet i kuber. Lägg i en plastpåse och blanda runt så att alla styckdelar blandas ordentligt. 2. Lägg påsen i frysen en liten stund innan du ska mala. Lägg även in munstycket på köttkvarnen, så att det håller sig kallt = köttet fastnar inte lika lätt i kvarnen. 3. Mal med grov hålskiva, 6-8 mm, två gånger så blir färsen perfekt. Försök att undvika att ta så mycket på köttet under tiden du jobbar med det, så att fettet inte smälter. 4. Plasta in färsen och förvara i kylen tills det är dags att göra burgare. (kolla förresten vår helt överfyllda kyl - jag har fått så mycket mat den här veckan att vi inte hinner ikapp att äta, och så lite öl på det) Och så kommer vi till brödet, som ju såklart måste förberedas en god tid innan det är dags att äta eftersom det tar några timmar. Jag gjorde mitt bröd på morgonen och sen smörstekte jag det på kvällen när det var hamburgertime. Mitt favoritbröd är ju potato rolls som man kan köpa i vissa matbutiker i USA. Det är även det typ av bröd som bland annat Shake Shack använder sig av. Receptet jag testade igår är av typen potato roll, men jag kan inte säga att det blev precis som originalet. Faktum är att brödet är det allra svåraste att få till när man gör det hemma. Det blir alltid lite för mycket/lite av någonting: för kompakt, för lite luftigt, för smakrikt, för lite sötma, för mycket sälta. Svårt som sagt! Jag måste dock säga att jag blev väldigt nöjd med brödet jag gjorde igår, det var ett av de bästa jag lyckats med, så här kommer receptet (med inspiration härifrån) för er som vill testa er på det: Hamburgerbröd: potato rolls 500 g vetemjöl 200 g kokt potatis (spara 1 dl av potatisvattnet till degen) 10 g torrjäst 20 g socker 1 ägg + 1 för pensling 100 g smör 1,5 dl varm mjölk 1 tsk salt Koka potatisen mjuk och spara 1 dl av vattnet Blanda potatisvattnet med socker och jäst. Blanda runt till jästen har mixats med resten av vätskan. Lägg potatisen, den varma mjölken, vattenblandningen och ett ägg i en skål. Blanda ordentligt (använd gärna en degblandare) och tillsätt mjöl samt salt. Knåda till en deg samtidigt som du lägger i kuber av smör lite i taget. Knåda degen i ca 5 minuter (återigen - en degblandare gör jobbet enkelt för dig men annars går det bra för hand) tills degen går ihop fint. Lägg degen i en bunke och täck med plats. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. Vält ut degen på ett mjölat bord och knåda en stund igen. Dela degen i 10-12 lika stora delar. Forma bollar genom att kupa dina händer över varje degbit och cirkulera mot det mjölade bordet. Lägg degbollarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter till. Sätt ugnen på 190 grader och se till att den blir helt varm. Sätt i plåten med bröden och grädda i ca 15 minuter. Medan bröden gräddas, blanda en äggula med en liten skvätt mjölk. Ta ut bröden efter 15 minuter, pensla dem med äggblandningen och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna en stund innan du äter bröden (de är också mycket goda att äta som frukostbröd) Mmmmm, gud vad det är gott att göra saker från grunden! Brödbak har verkligen blivit min grej - har i skrivande stund ett surdegsbröd på svalning i köket. Lite lat var jag i och för sig - jag köpte färdig ekologisk klyftpotatis. Man får välja sina battles, och jag orkade inte stå och skära en massa potatis on top of allt annat. Däremot gjorde jag en grymt god ostsås som jag hällde över så att det blev som cheesy fries. Såhär gör man den: Häll en skvätt grädde i en kastrull. Tillsätt hamburgerost som du låter smälta och vispa runt till en jämn, fin sås. Du kan själv välja hur rinnig du vill ha den, vill du göra den tjockare är det bara att tillsätta mer ost och vice versa. Häll ostsåsen över pommes frites eller klyftpotatis precis innan servering. Det färdiga resultatet blev riktigt grymt måste jag säga. Det blev lite kött över som vi gjorde burgare på idag igen, och det blev om möjligt ännu godare - det blir oftast så när man inte har någon press på sig att det ska bli bra utan faktiskt bara gör en burgare för bara sin egen skull. Hoppas att ni fått lite bra tips på hur ni kan göra nästa gång ni har burgarsugna gäster över på middag! Låt mig veta om ni provar någon av mina recept, det är alltid så himla kul. Puss & kram