Giftiga växtoljor

Jag har länge förespråkat att använda animaliska fetter, olivolja eller kokosolja vid matlagning eftersom andra växtbaserade oljor har visat sig frigöra giftiga kemikalier. Nu skriver The Telegraph om detta efter att forskare har kommit fram till att upphettade vegetabiliska oljor kan vara cancerframkallande. "Jaja, allt är ju cancerframkallande nuförtiden" tänker du. Det kan man ju tro men så är det faktiskt inte och om man med små, enkla medel som inte kräver någon speciellt stor omställning kan undvika risker så tycker jag att det är ett bra steg att ta.    Allra värst verkar majsolja och solrosolja vara (vad jag har läst tidigare faller även rapsolja in i den kategorin), i mitt kök hittar man endast kallpressad rapsolja som används direkt i salladsdressingar, aldrig upphettad. Vi har ju växt upp med att växtoljor ska vara så bra för oss ("Chips friterade i solrosolja", "Becel med nyttiga oljor från växtriket") så det är verkligen hög tid att tänka om.    Bra fetter att laga mat med:  - Smör - Ghee - Kokosolja - Ister - Talg  - (Olivolja - tål värme hyfsat bra men är sämre än ovanstående)   Här hittar ni ett gammalt inlägg om att fritera i bra fetter.   Vad använder ni för fett när ni lagar mat?