Gammalt bröd? Gör krutonger!
Det är så enkelt. Man glömmer att äta upp den goda surdegslimpan man köpte häromdagen och nu är den alldeles torr och tråkig, och så tänker man "Äh, det är väl bara att slänga". Nein! Det här är ett ypperligt tillfälle att planera in sallad eller soppa till middag och göra supergoda hemmagjorda krutonger till. Hur man gör? Såhär: 1. Skär brödet. Här spelar det inte så stor roll hur stora bitarna är, men sådär lagom stora är väl att föredra. Om ditt bröd är så gammalt att det är för hårt att skiva i kan du skölja det i vatten och stoppa in i ugnen på ca 125 grader i några minuter så mjuknar det. 2. Smaksätt brödet Använd din fantasti och använd det du tycker är gott! Lägg allt i en bunke och blanda med händerna så att brödet är täckt med oljan/smöret. Jag testade två varianter: - olivolja- rosmarin- timjan- salt och - smält smör - chiliflakes - riven tryffel i olja (finns att köpa på bland annat NK Saluhall)- tryffelsalt Båda varianter blev mycket goda och jag vet inte egentligen vilket jag föredrar, olivolja eller smör. Det med smör blev lite nötigare och det med olivolja blev lite, lite krispigare. 3. Tillaga i ugnen Sprid ut krutongerna på en plåt och tillaga i ugnen, ca 200 grader i 15 minuter. De är allra godast att äta direkt men kan även värmas upp igen i ugnen dagen efter eller så. Andra saker man kan göra av gammalt bröd: French toast roll med Nutella och bär Traditionell French toast Mata duvor.