Gårdsbesök och ett recept på hemmagjord lasagne
Varje gång jag är i Båstad så åker jag till Lindegrens, gården som säljer sitt egenuppfödda nöt- och griskött i en fin liten butik högt upp på åsen. Jag älskar att komma dit och se kossorna gå fritt på fälten och veta att de lever sådär, varje dag och året runt. De föder upp och slaktar köttet på gården, och det kött som inte kommer från egna djur kommer från närliggande gårdar som har samma etiska djurhållning som de själv. Igår stod jag och min lillebror Josef i typ en halvtimme och bara tittade på allt som fanns att köpa i köttdisken. Det är verkligen en bra känsla att kunna köpa kött som man kan stå för rent etiskt. Förutom att man kan köpa styckdelar från olika djur gör Lindegrens även sin egen salami, leverpastej, korv, bacon osv. Igår blev det: - 1 kg färskmalen blandfärs - 1 tryffelsalami - 1 ölkorv (som Josef åt direkt) - 140 g rökt bacon med kummin - 10 ägg från frigående gårdshöns Av köttfärsen gjorde jag en lasagne som jag blev sjukt nöjd med (och min pojkvän sa var den bästa någonsin), så här kommer receptet. När man använder blandfärs istället för nötfärs så tycker jag att det blir mycket godare på grund av den högre fetthalten, men självklart går det bra vilket som. Jag gjorde även en enkel sallad på blandande salladsblad, strimlad fänkål och purjolök med en dressing av citron, olivolja och salt. Fänkål och citron är ju sååå gott tillsammans!! Lasagne à la Foodstories Köttfärs 500 g blandfärs 1-2 schalottenlök 1 vitlöksklyfta 1 dl rödvin 400 g passerade tomater 2 msk tomatpuré 1/2 kruka basilika 1/2 kruka oregano 1 krm kanel 1 tsk tamarisoja 1/2 tsk rödvinsvinäger Salt och peppar Bechamelsås 100 g smör 1 dl mjöl 7 dl mjölk 2 dl grädde Salt och vitpeppar Ev. malen muskot Färska eller torra lasagneplattor Riven ost Riven parmesan Hacka lök och vitlök fint. Lägg i en stekpanna med lite olja och stek tills löken är mjuk. Tillsätt köttfärs och stek tills köttfärsen är helt tillagad. Häll i rödvin och låt reducera i 5-6 min. Tillsätt passerade tomater, tomatpuré och koka in, gärna mer än 15 min på medelvärme för att verkligen gå in i köttfärsen. Hacka de färska kryddorna och lägg i köttfärsen tillsammans med kanel, tamarisoja och rödvinsvinäger. Salta och peppra. Gör bechamelsåsen. Smält smör i kastrullen. Vispa ner mjölet och tillsätt sedan mjölken samt grädden. Låt koka upp i ca 3 min så att såsen blir tjockare. Salta och peppra. Krydda eventuellt med lite muskot. Bygg ihop lasagnen i en ugnsform. Börja med att lägga lasagneplattor i botten. Lägg sedan köttfärs, bechamelsås och lite riven ost. Gör så i så många lager som det räcker. Avsluta med lasagneplattor, bechamelsås och riven ost samt riven parmesan på toppen. Baka i ugnen på 200 grader i 20-30 min (eller tills plattorna är mjuka).