Från mode till mat via Skottland, New York och en krasch.
Eftersom jag har en del nya läsare som inte har följt mig från början tänkte jag, efter förslag från er, berätta lite om hur mina år efter gymnasiet ser ut, hur jag hamnat där jag är idag och varför. Det blir ett riktigt långt inlägg, så håll i er, och det är helt okej att scrolla förbi om ni tycker det blir tråkigt. Jag fick i alla fall en tripp down memory lane när jag skrev det här, mest härliga minnen men också en del jobbiga, och det känns fint på något sätt att se sin egen tidslinje på det här viset. Jag inser att jag ändå har gjort en hel del, tagit en del svängar år höger och vänster, och ändå lyckats hamna på en väldigt bra och fin plats. 2008-09: Norge, Asien och allt det där typiska man gör efter studenten Jag tog studenten från ProCivitas i Helsingborg år 2008 där jag bodde på den tiden. Efter sommaren åkte jag tillsammans med två vänner till Norge för att jobba på ett företag som heter Face2Face. Vi åkte runt i hela Nordnorge under några månader och värvade faddrar till SOS Barnbyar på olika köpcentrum. En mycket speciell tillvaro som spenderades på hotell och i bilar. Eftersom allt är så dyrt i Norge levde jag i princip på baguetter och Nutrilette-bars och gick upp typ 5 kg på två månader. Det positiva var att jag lyckades tjäna ihop rejält med pengar vilket gjorde att jag och min bästis Sofia kunde göra vår efterlängtade Asien-resa. Thailand, Malaysia och Bali hann vi med på vår två månader långa resa, vi hade fantastiskt kul, kände oss fria som fåglar för första gången i livet och träffade massor med roliga människor. Ute på "stand" som det hette, i någon stad långt uppe i norra Norge. Det var alltid kallt, men jag fick åtminstone se norrsken. 2009: Ett halvår i Skottland Jag visste att jag ville plugga utomlands och att jag ville plugga ekonomi - jag skulle bli en business woman. Jag och Sofia sökte in till en skola i Skottland och efter antagningsbeskedet tog vi vårt pick och pack och flyttade till Edinburgh. Skolan jag började på heter Heriot-Watt University och programmet jag läste International Management. Det tog dock inte lång tid innan jag insåg att utbildningen inte alls var det jag hade förväntat mig. Jag ville läsa marknadsföring och använda min kunskap till något kreativt, och istället läste jag bokföring, matematik och management-teorier hela dagarna. Även om vi hade kul tillsammans utanför skolan kände jag efter ett halvår att jag inte vill fortsätta, så jag flyttade hem. Det var förresten i Skottland som jag startade min första blogg, för att vänner och familj där hemma skulle kunna ha koll på vad gjorde, här kan ni läsa den. Mitt dorm room i Skottland. Ett väldigt deprimerande rum som jag försökte få lite finare med hjälp av mycket färgglada textilier från IKEA. Mycket rosa. Ella, jag (som hade en väldigt blond period just då), Sofia - och vinflaskan som vi drack upp under taxifärden in till stan. 2010-12: Hej, New York! Nu kommer vi till de två åren som jag har påverkat mitt liv mest: New York! Under tiden jag bodde i Skottland och var trött på livet hade jag utvecklat ett stort intresse för mode, vilket gjorde att jag sökte in till modeskolor med inriktning på business i NYC och London. Jag kom in på båda men valde till slut förstnämnda (Fashion Institute of Technology heter skolan) för att - ja, vem vill inte bo i New York några av sitt liv? De här åren var helt magiska. Att bo mitt i West Village tillsammans med vänner, att plugga på en av världens främsta modeskolor, att praktisera på Oscar de la Renta, att spendera nätterna på klubbar i Meatpacking, att handla mat på Whole Foods, att känna Manhattans puls varenda dag - är det inte varje människas dröm ändå? Jag är så glad för de åren och kommer alltid att minnas dem som något av det finaste och bästa jag gjort. 1. En bild tag på Oscar de la Rentas visning på Fashion Week 2. Karin på vår fina terrass på Carmine St 3. Trafik utanför skolan 4. En selfie i spegeln på mitt rum. 2012-13: Berghs School of CommunicationÄven om jag trivdes bra i New York kände jag efter två år att jag ändrat lite inriktning hos mig själv. Mode var fortfarande kul, men ett annat intresse hade väckts hos mig - mat! Min dåvarande New York-blogg kom att handla mer och mer om mat, restauranger, recept och blev väl på något sätt grunden till vad bloggen är idag. Jag hade även börjat inse att det jag egentligen tycker är intressant inom mode är kommunikation - hur man bygger och kommunicerar varumärken. Jag insåg att jag var rätt klar med FIT och sökte till en skola som jag velat gå på sen jag gick gymnasiet - Berghs School of Communication i Stockholm. Dessutom bodde min pojkvän i Stockholm och jag längtade efter att flytta ihop efter två års distansförhållande. Berghs var sjukt roligt och lärorikt, jag träffade massor med vänner och knöt många bra kontakter. Året gick snabbt och innan jag visste ordet av var det dags att för första gången i mitt liv ge mig ut i arbetslivet. Fina klassen hemma hos mig på examensdagen. 2013-14: En krasch och en återuppbyggnad Det här är en annan period som har påverkat mig väldigt mycket, fast på ett annat sätt. Efter examen och ett välbehövligt sommarlov började jag jobba på en content marketing-byrå. Det som först var en praktiktjänst omvandlades till en heltidstjänst och jag var glad att jag faktiskt hade fått ett jobb i en bransch som jag tyckte om. Den känslan var tyvärr inte långvarig. Av olika anledningar kände jag att arbetet jag gjorde inte uppskattades, jag blev osäker och stressad och till slut mådde jag så dåligt att jag fick ångest varje gång jag gick till jobbet. Tiden där fick ett abrupt slut och än idag kan jag känna sorg över att jag fick lämna så många bra kollegor, men också ilska över att de anställdas välmående inte var prioriterat - det var fler än jag som kände likadant. Att jobba, jobba, jobba utan att stanna upp och reflektera över hur man mår funkar inte i längden, och jag är glad att jag fick lära mig det vid en relativt ung ålder. Här skrev jag ett långt inlägg precis efter jag slutat mitt jobb, om att vara "duktig flicka" och inre stress. Jag var rätt diplomatisk eftersom jag inte ville trampa någon på tårna men såhär i efterhand kan jag stå för att jag tycker att min situation kunde hanterats annorlunda av de jag jobbade för. Den här bilden tog min syster på mig precis när jag hade slutat jobbet och åkt ner till Torekov för att vila upp mig. Minns att jag mådde så himla dåligt i kroppen och var konstant svullen i ögonen efter allt gråt. 2015: Mitt första riktiga jobb inom mat Eftersom vi hade den möjligheten valde jag efter min krasch att vara hemma i ett halvår. Jag tränade, gick i terapi, lagade mat och försökte läka inifrån utan att stressa in i något annat. Det är den jobbigaste men förmodligen också mest givande perioden i mitt liv - jag lärde mig mycket om att hantera obehagliga känslor och leva i nuet, att lita på mig själv och mina kunskaper, att stå upp för mig själv. När jag sedan var redo att börja söka jobb igen visste jag att jag ville jobba med mat. Jag hade blivit rekryterad av Forni att bli Devotes matbloggare, jag skrev receptartiklar, startade mitt hamburgerkonto på Instagram - jag levde mat! När jag därför såg en tjänst som Receptskapare/Marknadsförare på Middagsfrid kände jag att det var helt perfekt. Jag fick jobbet och hamnade på en arbetsplats med fantastiska kollegor, fin företagskultur och bra värderingar. Precis vad jag behövde efter mitt turbulenta år! Även om jag inte kunde vara kvar där så länge pga varsling och först-in-sist-ut-principen så är jag tacksam för den korta stund jag var där och vad jag fick lära mig. Hur man ska tänka vid matstylning var någonting jag lärde mig på Middagsfrid och det har jag ju massor med användning av idag. 2016: Gastrofy, frilans och framtid Och så har vi kommit till nutiden! Som ni vet jobbar jag nu på 50% Gastrofy där jag ansvarar för content. Vi är ett litet företag vilket innebär att alla får vara delaktiga i allt som gäller dess utveckling, och det känns jättekul. Det här året är också det där mitt frilansande och "professionella" bloggande har tagit fart. Jag skriver artiklar för Plaza Kvinna, gör matfilmer för KIT och samarbeten med roliga varumärken här på bloggen. Det känns verkligen fantastiskt att någonting som började som en hobby nu har blivit en del av mitt liv, något jag kan leva på och utvecklas inom. Jag ser fram emot vad den här hösten har att komma med och att fortsätta på spåret jag hamnat i - för det känns verkligen rätt!