För köttigt.
Ibland har man inte tid eller möjlighet att gå till sin egen mataffär, vilket innebär att man får springa in och handla i en man inte tycker särskilt mycket om. Det är väl inte så farligt kan man tycka, men igår när jag gick omkring i just en sådan matbutik så insåg jag varför jag tycker det är en så viktig faktor för mig att 1. handla i en mataffär som är inspirerande och 2. handla i en mataffär delar mina värderingar när det kommer till saker som kött, ekologiskt och bra kvalitet. Några exempel: Jag kan bli lite äcklad av allt kött som säljs snorbilligt till höger och vänster. Det visar på hur stort plats kött har i våra liv och hur långt bort vi generellt är från att äta mer hållbart och mer etiskt. Ni vet ju att jag äter kött men jag försöker verkligen se till att äta så bra kött som möjligt, och mer sällan. Jag hade för övrigt en intressant diskussion med Gustav från Jävligt Gott igår, vi pratade om hur snabba folk är på att sätta stämplar och döma varandra utifrån dem. "Hur kan du säga att du äter veganskt om du äter ost ibland?" "Äter du ägg, vad är du för hemsk människa?" "Vadå vegetarian, är du nån typ av hippie eller?". Jag tror att det är så otroligt ineffektivt att få människor att lyssna, lära och förstå varandra om man bara jobbar utifrån attacker och fördömanden hela tiden. Min kompis Elin har en så härlig inställning till allt det här, hon äter "veganskt förutom när hon inte känner för det". Det innebär att hon till 95% äter veganskt, men ibland slinker det ner ett ägg eller en bit kött och så är det inte mer med det. Inga stämplar, inga regler, bara ett mer medvetet förhållningssätt. Billig oxfilé kött från Brasilien känns ju otroligt ofräscht också. Att köpa 600 g oxfilé för 150 kronor betyder sannolikt att du äter en ko som levt under dåliga förhållanden, ätit billigt foder och levt ett överlag shitty life. Är det värt det? En KRAV-oxfilé kostar runt 700-800 kr kilot. Det är där priset borde ligga, om inte ännu högre. Så får man äta sin oxfilé vid väldigt speciella tillfällen istället för varje fredag. Det här är även anledningen till att jag inte kan äta oxfilé på pizza. Den här produkten gör mig galen, inte på grund av vad det är för något, utan för att jag inte fattar vad den kommunicerar?! Det är en limited edition, men ingenstans står det vad det är för smak på den. Läser man ingredienslistan står det att den innehåller skinka, ost, tomater och en massa andra grejer. Betyder det att det är en helt vanlig panpizza? Är det bara förpackningen som är limited edition då? Vad betyder då designen, är det något speciellt man firar? Är den orange färgen central? Jag har googlat men blir inte klokare. Vad är svaret? Blir tokig!!