Fläskytterfilé med basilika- och vitlökstäcke
Igår experimenterade jag fram en rätt med den ekologiska fläskytterfilé som jag hade hemma och behövde laga till. Det blev en riktigt god rätt med smak av basilika, vitlök, sambal oelek och ingefära tillsammans med potatis/rotsellerimos och en snabb sås gjord i stekpannan. Der här receptet går lika bra att göra på vanlig fläskfilé eller fläskkarré också, det är bara att anpassa temperaturen och tillagningstiden. Fläskytterfilé med basilika- och vitlökstäcke 600 g fläskytterfilé Marinad: olivolja, soja, paprikapulver, cayennepeppar 1 kruka basilika 3 vitlöksklyftor 1 tsk hackad ingefära 1 dl olivolja 1 tsk sambal oelek skal från 1 citron 1 tsk citronsaft salt peppar 1. Lägg fläskytterfilén i en marinad gjord på olivolja, soja, paprikapulver och cayennepeppar. Låt den marinera i minst 30 minuter men gärna över natten om det finns tid. 2. Hacka basilika, ingefära och vitlöksklyftor och lägg i en skål tillsammans med olivolja, sambal oelek, citronsaft, citronskal, salt och peppar. 3. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn fläskytterfilén på hög värme i en stekpanna med en klick smör så att den får fin färg. 4. Lägg den brynta fläskytterfilén i en ugnsfast form och täck med basilika- och vitlöksröran. Se till att hela filén är så täckt som möjligt. 5. Tillaga i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills fläskytterfilén har nått en innertemperatur av ca 63 grader.