Favorit i repris: Köttfärspaj
"Det här är den godaste rätten i år" Så sa min kille om det här receptet, som jag gjorde för två år sen. Ett rätt bra betyg måste man säga. Det fanns i arkivet på min förra blogg men jag tänkte att jag kan göra en favorit-i-repris och posta det igen. Så här är den, en riktigt saftig köttfärspaj gjord på mandelmjöl. Vill man göra en vegovariant är det bara att använda lika mängd quornfärs. Perfekt lunchlådemat! Pajskal LCHF 4 dl mandelmjöl 2 msk fiberhusk 50 g smör 1 st ägg 0.5 tsk salt Köttfärsfyllning 500 g nötfärs 4 st marinerade vitlöksklyftor 200 g gul lök 400 g krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 tsk torkad basilika 1 tsk torkad timjan 1 msk kalvfond 0.5 tsk balsamvinäger 0.5 tsk honung Osttäcke 200 g riven ost 2 dl grekisk yoghurt 1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Pajdeg: Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en skål (har du pofiber går det bra att ha i litegrann också). Skär smöret i små bitar och använd händerna för att arbeta in det i den torra blandningen. 3. Tillsätt ett ägg och lite salt, och blanda ihop till en smidig smuldeg. Om den blir för blöt kan du tillsätta lite mer mandelmjöl.Låt stå i kylen en stund så att degen blir fast. Fördela skalet i en pajform och förgrädda det i ca 10 minuter innan du lägger i fyllning. 4. Köttfärsfyllning: Hacka gul lök och marinerade vitlöksklyftor (har du inte marinerad vitlök går det bra med hälften så mycket vanlig vitlök). Hetta upp en stekpanna med valfritt stekfett och svetta lök och vitlök i någon minut. 5. Tillsätt färsen och låt steka tills det blir genomstekt. Tillsätt därefter krossade tomater, tomatpuré, kalvfond, basilika och timjan. Låt puttra i några minuter. 6. Smaka av köttfärsen med balsamvinäger, honung, salt och peppar. Höj värmen på ugnen till 225 grader. 7. Osttäcke: Blanda grekisk yoghurt med den rivna osten i en bunke. Smaka av med salt och peppar. 8. Lägg köttfärsfyllningen i det förgräddade skalet. Täck med ostfyllningen och ställ pajen i ugnen i ca 10-15 minuter, tills osttäcket har fått en fin färg. 9. Ät tillsammans med valfritt tillbehör, exempelvis en fräsch sallad.