Favorit i repris: Hemmagjord kebab
Det är få saker som jag saknar i matväg här i Stockholm. Det finns fantastiska mataffärer, bra restauranger och ett stort utbud av nästan precis allting – utom riktig kebab. Som skåning vet jag att den kebab som serveras på haken här i Stockholm bara är en skugga av den kebab som man serverar på de flesta ställen nere i Skåne. Självklart är det en smaksak, men så fort jag kommer ner till Båstad är ett besök på den lokala pizzerian och en kebabtallrik med vitlökssås ett måste. Skillnaden mellan skånsk och stockholms kebab är till största del vad den är gjord av. På de flesta ställen här har jag märkt att de gör kebab av nötkött medan den i södra Sverige är gjord på fläskkött, även kallad gyros. Det är en helt annan smak och konsistens, tusen gånger godare! Därför kom vi på idén idag att vi kunde försöka oss på att laga just gyros. Trodde det skulle vara svårt men när min pojkvän skrek av lycka "Det smakar EXAKT som på pizzeria Picasso" så blev jag så himla glad. Nu kan vi äta god kebab anytime, det är ju både gott och nyttigt. Med ekologiska ingredienser och tillbehör som inte innefattar pommes frites etc. finns det inget som säger att man inte kan äta det här typ varje dag. Kebab/gyros 700 g ekologisk fläskkarré 2 msk tamari eller soja 2 tsk sambal oelek 2 klyftor vitlök en skvätt olivolja spiskummin salt peppar 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Skär fläskkarrén i strimlor och lägg i en bunke. Jag rensade köttet på ungefär 50% av fettet men det är ju en smaksak. Om allt fett försvinner blir det för torrt. 3. Lägg alla resterande ingredienser i bunken, blanda om och låt stå en stund och marinera 4. Lägg köttet i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i ca 40-50 minuter. De sista 10 minuterna höjde jag värmen till ca 250 grader för att få det riktigt knaprigt. Servera med vad du vill som är gott! Vi hade isbergssallad, gurka, rödlök, avocado, hemmagjord vitlökssås och surdegsbröd. SÅ GOTT!