Favorit i repris: Chokladpaj
Hej! Här kommer en favorit i repris som jag lagade idag för en KIT-film jag gör. Så god, extremt mättande och går att variera smakmässigt med olika typer av choklad. Kanske testa romerska bågar, eller dina favorit-tryfflar? Pajdeg75 g smör 2 dl mjöl2 msk florsocker1 msk vatten 1 äggulaFyllning 2,5 dl vispgrädde 1 tsk vaniljpulver250 g valfri choklad2 msk florsocker (lite mer om du tar en väldigt mörk choklad)50 g smör1. Börja med att göra degen. Blanda alla torra ingredienser och smöret till en smulig deg. TIllsätt äggula och vatten, nyp ihop till en deg utan att knåda. Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 30 minuter. 2. Kavla ut degen och klä en pajform, alternativt kan du använda fingrarna för att fördela ut degen i pajformen. 3. Sätt ugnen på 175 grader. Förbaka pajdegen i ca 10 minuter. Låt svalna. 4. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med vaniljpulver. Stäng av värmen när grädden har börjat koka och tillsätt choklad i bitar tills den smälter. Blanda i florsocker och smör till en jämn smet.5. Låt smeten svalna och häll den därefter i pajskalet. Låt pajen stelna i kylen i minst två timmar eller i frysen i 30 minuter, gärna över natten om det går. Servera pajen med lättvispad grädde eller glass.