Enkla och snabba favoritsåser

Jalapeno relish Grillad paprikaröra med cashewnötter Finns det något bättre än en riktigt bra sås? Det kan lyfta även de tråkigaste, torraste, mest menlösa av maträtter och ta en redan bra rätt till nya nivåer. Jag tycker om att experimentera med sådant jag har hemma i kylskåpet för tillfället, men har även några säkra kort som jag alltid återkommer till. Som passar till det mesta och är superenkla att slänga ihop på en liten minut eller två. Här kommer några av dem: Min enklaste vitlökssås Passar till i princip allt som man kan äta med sås. 2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta, pressad1 tsk citronsaft0.5 kruka basilika, hackad Salt & peppar efter smakGrillad paprikaröra med cashewnötterGott och krämigt med en bas på nötter. Speciellt gott till grillade grönsaker och grillat kött. Mixa ihop allt i en matberedare eller med en stavmixer. 1 burk inlagda grillade paprikor100 g cashewnötter2 msk Philadelphiaost 1 tsk inlagda jalapenos 2 krm rödvinsvinägerSalt & peppar Jalapeno relishGodaste toppingen till hamburgare och korv med bröd. 2 msk hackade inlagda jalapenos (röda eller gröna) 1 liten hackad gul lök 1 msk hackade pfefferonis 0.5 tsk honung Valfri mängs hackad bladpersiljaSalt & peppar ÖrtoljaHär kan man blanda i princip vilka örter man vill och smaka sig fram - det kan liksom inte bli fe. 1 kruka koriander, hackad1 kruka persilja, hackad1 kruka basilika, hackad1 dl olivolja1 tsk citronsaftSalt och peppar Kall bearnaisesås Remouladsås Dillsås med stingGrym till fisk, men även till lamm. 2 dl creme fraiche2 msk majonnäs1 tsk citronsaft 3 msk fryst dill 1 vitlöksklyfta 1 tsk hackad jalapeno, hackad Salt & pepparKall bearnaisesåsDen ultimata pizzatoppingen. Självklart bra till allt annat som passar bra med bearnaise (d.v.s. det mesta)100 g smör1 dl neutral olja (jag använder den från Kung Markatta)1 msk vitvinsvinäger2 äggulor1 tsk torkad dragon Salt & peppar Lägg dragon i vitvinsvinäger i en liten skål och låt dra en stund. Smält smöret och låt det bli rumstempererat. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner oljan några droppar i taget tills det blir majonnäskonsistens. Vispa ner smöret. Tillsätt vinägern med dragon, och smaka av med salt och peppar. RemouladsåsMycket godare än den köpta varianten!1 liten rödlök, finhackad10 st skivor smörgåsgurka, finhackad2 dl majonnäs2 dl creme fraiche1 msk citronsaftca 1 tsk curry saltpeppar