En guide till köttet på Stockholms hamburgerhak

    Ni kanske har förstått att jag äter mycket hamburgare. För mig finns det få saker som är så gott som kombination kött+bröd+ost och det syns inte minst på mitt hamburgerkonto @burgerland på Instagram. Men eftersom jag samtidigt försöker vara medveten om vad jag äter, framför allt vartifrån köttet jag äter kommer ifrån, har jag gjort en liten undersökning bland de hamburgerrestauranger jag oftast besöker/är mest populära i Stockholm. Dels för mig själv men också för alla andra som tycker att det är intressant att veta lite mer om vad det egentligen är man äter när man är på restaurang.  De restauranger jag mailade var:  Flippin Burgers Phil's Burger  Prime Burger Co  Lily's Burger Barrels Burger & Beer KÄK    Jag har än så länge fått svar från 4 av 6 restauranger, de andra två får jag utgå ifrån vad det står på deras hemsida tills vidare. Jag kommer att uppdatera denna lista efterhand jag pratar med fler restauranger och får fler svar. Är det någon ni missar får ni säga till!   Flippin Burgers Jobbar endast med småskaliga producenter och kött från gräsbetande kor, oftast KRAV-märkt. Joacim Hedlund, restaurangchef, skrev även såhär ang. attt använda fler delar av djuret: Idag jobbar vi med detaljer från större delen av djuren av den enkla anledningen att vi lärt oss att bra djur och djurhållning är mycket viktigare än vilka styckningsdetaljer som används. Det bästa köttet kommer från småskaliga producenter och de har ingen möjlighet att tillgodose våra behov om vi endast skulle efterfråga högrev och bringa. Därför har vi valt att frångå grundreceptet och jobba med fler detaljer. På så sätt säkrar vi ett bättre kött med högre kvalitet och kan jobba mer hållbart. Allt kött vi använder är färskt och hängmörat.Phil's Burger  Inget svar. På hemsidan står det att köttet består av högrev och bringa, men inte vartifrån det kommer.    Prime Burger Co  Inget svar. På hemsidan står det att den använder en högkvalitativ blandning av högrev och bringa.    Lily's Burger Lilys är den enda av hamburgerrestaurangerna som är helt och hållet KRAV-märkt. Därmed är köttet självklart KRAV-märkt och även många andra produkter på menyn.    Barrels Burgers & Beer Barrels kött kommer från en gotländsk gård som även den är KRAV-cerifierad. Dock kan det vara svårt att få tag på endast detta nu när efterfrågan har ökat så pass mycket, men de lovar att det alltid är svenskt kött på menyn.    KÄK Köttet i KÄKs burgare kommer från amerikansk black angus och är alltså importerat. Detta på grund av att de anser att det är det godast smakande köttet som går att få tag på. De har valt i sin verksamhet att istället satsa på bra anställningsvillkor med bland annat fast anställning, fast månadslön osv.