En butik med ekologisk passion

Jag har berättat ett flertal gånger om den ekologiska matbutik som ligger runt hörnet från mig, jag går ju dit flera gånger i veckan. Häromdagen kom jag på idén att det vore roligt att ta kontakt med dem, höra lite mer om verksamheten och hur de jobbar. I fredags var jag därför där och intervjuade butikschefen Cecilia samt tog lite bilder. Et voilá, hoppas att ni gillar!    På Tegnérgatan 3, ett stenkast från Stureplan, ligger Eat Ekoaffären. Butiken öppnade för sex år sedan under en period då ekologi ännu inte hade hunnit bli något som alla talade om. Idén var att skapa en fullsortimentsbutik med inriktning på naturlig, ekologisk mat. Vid den här tidpunkten fanns det inga butiker som erbjöd detta i Stockholm och faktum är att det fortfarande finns få butiker som erbjuder certifierat ekologiska varor i alla produktkategorier.   – Jag tror faktiskt att vi är den enda ekologiska matbutik som har ett fullt köttutbud, berättar Cecilia. Vår ambition är att erbjuda allt som en vanlig matbutik gör och då behöver man ett brett, välsorterat sortiment.     Lokalen är liten för en matbutik men den rymmer allt man kan tänkas behöva. I den stora grönsaksdisken hittar man svenska råvaror efter säsong såväl som exotiska frukter och kryddor. Köttdisken är full av delar från nöt, fläsk och kyckling och är man sugen på ost och mejeriprodukter finns det flera varumärken att välja mellan. Här finns även produkter för hushållet i allt i från tvättmedel, disktabletter, schampoo och skönhetsvård.   Intresset för ekologi är större än någonsin och det märks inte minst på butikens omsättning som har ökat för varje år. Kundera består av allt ifrån medvetna barnfamiljer till pensionärer och unga med ett stort matintresse. Att de stora kedjorna som Coop och ICA har blivit duktigare på att erbjuda ekologiskt är ingenting som Cecilia ser som negativt, tvärtom:    – När andra matbutiker säljer mer ekologiskt ökar medvetenheten vilket leder till att vår försäljning får en skjuts, så det är bara roligt. I vår personalstyrka finns en kunskap som de stora aktörerna oftast inte har och vi kan guida våra kunder rätt, säger hon.              Allt som tas in till butiken går igenom en noggrann kvalitetskontroll. Produkterna måste vara godkända enligt någon av de eko-märkningar som finns så som KRAV, Demeter eller Soil Association. Finns det ingen certifiering så är risken stor att man inte får sälja sina produkter på Eat Ekoaffären.   – Vi vet att det är dyrt för små aktörer att skaffa en eko-ceritifering och därför kan vi vid få tillfällen göra undantag, förutsatt att vi kan kontrollera hela produktionskedjan själva och säkerställa att de når upp till vår standard. Men oftast kräver vi en märkning, säger Cecilia.     Att handla ekologiskt är dyrare, det råder det ingen tvivel om, även om många verkar ha en bild av att det är dyrare än vad det är. Men så är det ju med allt som håller en högre kvalitet – man får vara beredd att betala lite mer. För tänker man efter känns alternativet inte helt bra i magen. – När du köper en julskinka för 19 kr/kg så måste du fundera på hur den kan vara så billig. Vad innehåller den? Hur har den här grisen levt? Det finns nästan alltid en baksida till ett riktigt billigt pris. Hos oss behöver du aldrig känna dåligt samvete för du vet att du får det bästa.   Eat Ekoaffären ligger på Tegnérgatan 3. Öppet mån-fre 7.45-20, lör 10-19, sön 11-18.