Ekologiskt kött hem till dörren.
Okej alla veggisar, det här inlägget kanske ni vill bläddra förbi. Eller inte? Det är ju faktiskt ingenting som säger att bara för att man är vegetarian är man inte intresserad av hur kött kan produceras hållbart och med djurens välmående i fokus. Ni gör som ni vill såklart, men det här inlägget ska i alla fall handla om en leverans jag fick hem häromdagen: 15 kg KRAV-märkt kött från Grisoxen.se. Jag fick ett mail från en av grundarna som via en gammal klasskompis till mig fått höra om min blogg och undrade om jag skulle vara intresserad av att prova en av deras lådor. Som ni vet köper jag enbart ekologiskt kött hem så att få fylla frysen med kött som jag vet precis vart det kommer ifrån kändes ju väldigt trevligt och bra. Grisoxen drivs av tre killar som alla har en passion för att möta den efterfråga de sett på högkvalitativt kött. Alla produkter kommer från KRAV-märkta långsamtväxande gräsbetande djur fria från antibiotika. Priset för 15 kilo ligger på 2925:- vilket kan tyckas vara en hel del pengar, men det gör att bonden kan få bättre betalt för sitt arbete, och att jämföra vad billigt kött kostar i butiken är ändå helt orimligt - kött ska inte vara billigt! Såhär ser lådan ut när den kommer hem till dörren. Det är MYCKET kött! För mig var det lite som julafton att kolla igenom vilka styckdelar som fanns med och hur mycket av varje. Som ni förstår är det många av styckdelarna jag aldrig har lagat mat med förut, men det ser jag dels som en rolig utmaning och också en nödvändighet att lära mig - ska man äta kött så ska man ju se till att äta så stor del av djuret som möjligt och inte slänga sånt man inte förstår sig på. Nu blir det oxlägg, oxbog och bringa här hemma! Många av delarna är också bra att ha till hamburgare och det ser jag extra mycket fram emot, att få göra en riktigt god burgare på det här fina köttet. Det här är inget renodlat samarbete mer än att jag fick frågan om att recensera produkten, men jag tycker att såna här intiativ är GRYMMA och att vi behöver en större medvetenhet kring vad kött egentligen bör kosta och vilka tjänster man kan vända sig till om man tycker att det är viktigt att köpa bra kött. Jag är övertygad om att om vi bara slutade slentrianäta billigt kött (looking at you, fläskfilé för 39:- i mataffären) utan att tänka på konsekvenserna, och istället åt kött lite mer sällan men av riktigt bra kvalitet, så skulle det lösa en hel del problem framöver. Läs mer om Grisoxen och beställ er egen köttlåda här. Nästa leverans är 20 april!