Det ohälsosamma linfröet.

Att äta fröknäcke och göra nyttig müsli med linfrö som ingrediens är en trend som har brett ut sig i hälsovärlden. Linfrön innehåller en hel del bra näringsämnen som omega-3 och fibrer och har därför fått rykte om sig att vara bra för oss. Och så smakar det ju himla gott också. Tyvärr är detta rykte något oförtjänt, för faktum är att linfrön även innehåller ämnen som är direkt giftiga för våra kroppar. Så, här kommer en liten head up:    Linfrö innehåller ämnet linamarin, som omvandlas till vätecyanid och är väldigt giftigt även i små mängder. Det är inte rekommenderat att man äter mer än högst 2 matskedar linfrö dagligen och då endast hela linfrön, inte krossade eller malda. Man kan dock värma upp linfröna i ugnen innan de konsumeras då stor del av gifterna försvinner. Problemet när man äter hela, uppvärmda linfrön är att även om giftet inte tas upp på samma sätt av kroppen så gör inte de nyttiga ämnena det heller, vilket ju gör hela grejen rätt onödig kan jag tycka. Men om du ändå vill fortsätta äta linfrön så rekommenderas alltså:    – Ät aldrig krossade eller malda linfrön.  – Ät inte oupphettade linfrön.  – Ät inte mer än 1-2 msk linfrön per dag. – Hetta upp de linfrön som ska konsumeras till minst 175-200 grader.          Bild härifrån.