Den olyckliga grisen.
Jag tycker mig vara en ganska tolerant person. Det är få saker i världen som gör mig riktigt upprörd och det är inte ofta man ser mig arg. Men är det någonting som kan få mitt blod att koka så är det inhuman djurhållning. Företag som är beredda att göra vad som helst för att vara så priseffektiva som det bara går, oavsett om det orsakar djuren lidande eller inte. Det är så vidrigt. Och ja, man kan jämföra det med mänskligt lidande i världen och tycka att det här är mindre viktigt, men alla har saker som ligger en varmt och hjärtat och det här är min. bb Jag lyssnade på ett avsnitt av podden America's Test Kitchen där de pratade om grisuppfödning. Vet ni att grisar anses ha ungefär samma intelligensnivå som ett treårigt människobarn? Ändå behandlas de i många länder sämst av alla djur. De lever trångt, får inte se solljus, suggorna blir fastkedjade när de fött barn för att de i sina trånga burar ska kunna lägga sig på kultingarna och klämma ihjäl dem, de får inte böka. De lever under hemska omständigheter och har förmodligen hjärnkapacitet nog att förstå att det också. Tänk på det nästa gång du funderar på att köpa den där billiga paketet Eldorado-bacon i mataffären. bb Tyvärr är det inte helt enkelt att få tag i bra griskött. Det ekologiska bacon du hittar i butik kommer från gris som har vuxit upp under något bättre omständigheter men fortfarande är det inte optimalt. Och det är svårt det där, att hitta balansen mellan storskalighet och etisk djurhållning på ett sätt som möter efterfrågan och gör det värt gör bönderna. Jag har egentligen inget bra svar mer än att det man kan göra, även om det är små ministeg, är detta: bb - Ät mindre griskött - Gynna små producenter - Intressera dig för varifrån ditt kött kommer - ställ frågor! Jag vet att jag har skrivit flera inlägg om det här tidigare men det låt verkligen att upprepas. Ett djur som (tydligen) är smart nog att spela datorspel och reglera en termostat borde vara värd ett värdigt liv. Och hörrni, har ni några bra tips på vart man kan få tag på bra griskött - och annat kött för den delen - snälla dela med er! Lyssna på avsnittet av America's Test Kitchen här eller sök i podcast-appen. Den här grisen mår bra! Den bor på Lindegrens gård i Sinarpsdalen utanför Båstad och lever utomhus största delen av året. Jag köpte familjens julskinka där i vintras (kanske var det denna lilla gris jag åt?) och det kändes bra att veta att djuret har haft ett drägligt, stressfritt liv.