De godaste köttbullarna och honungsglaserade morötter
Vilken pangmiddag det blev ikväll! Jag gjorde mina hittills godaste köttbullar med tillbehöret honungsglaserade morötter. Och så en gräddsås förstås. Wow, wow, wow vad gott. Köttbullarna gjorde jag på ett hemmasnickrat recept som jag funderade ut på vägen hem från mataffären. Eftersom det bara fanns nötkött (naturbetes, yey!) med en hyfsat låg fetthalt så kände jag att jag ville tillföra lite fett för att köttbullarna inte skulle bli så torra. Svaret blev ghee, som jag smälte ner och hade i smeten. Om det var det som gjorde det eller något annat vet jag inte men de blev supersaftiga och goda. Köttbullar med ghee 800 g nötfärs 1 stor gul lök 1 dl grädde 3 msk pofiber (det går även bra med ströbröd) 1 msk senap 2 msk ghee 1 ägg Salt & peppar Smör till stekning 1. Blanda grädde, pofiber och senap i en bunke och låt smeten svälla i några minuter. Smält ghee i micron och blanda i smeten. 2. Finriv den gula löken på ett rivjärn. Tillsätt nötfärs och den finrivna löken i smeten. Salta och peppra efter smak. 3. Rulla köttbullar. Gärna små, jag tycker att de blir allra godast. Stek köttbullarna i rikligt med smör så att de får färg, lägg dem därefter i en ugnsform och stek färdigt på 200 grader i ca 10 minuter. Och så till morötterna. Man kan tro att det inte passar som tillbehör till köttbullar och gräddsås men ack vad fel man har då! Det passade riktigt bra och man saknade inte någon potatis överhuvudtaget. Eftersom morötterna både har kokats i buljong och stekts med vitlök och honung har de massor med smak och är precis lagom mjuka. Jag kan rekommendera att göra det här som tillbehör till vilken kötträtt som helst, speciellt sommarens grillmiddagar. Honungsglaserade knippmorötter 1 knippe morötter (ca 500 g) 1 grönsaksbuljongtärning 2 msk smör 2 vitlöksklyftor 1/2 msk honung Salt & peppar 1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen. 2. Skär och skala morötterna efter behov. Är morötterna väldigt fina räcker det att skrubba dem. Dela dem i två delar och lägg dem i det kokande vattnet. Koka i ca 3-5 minuter tills halvmjuka, häll sedan ut vattnet. 3. Hetta upp en stekpanna med smör. Krossa vitlöken med sidan av en kniv och lägg i stekpannan. Tillsätt de kokade morötterna och stek på hög värme i ca 2 min Ringla över honung och stek ytterligare i några minuter tills morötterna har fått en fin karamellisering. Avsluta med att salta och peppra efter smak.