De bästa fetterna att fritera i.

Ni vet det där med att fritera. Jag älskar ju det. Finns få grejer som smakar så gott som en friterad kycklingvinge med hot-sauce eller hemmagjorda sweet potato fries. Häromveckan skrev jag om en artikel som pratar om huruvida friterad mat kan vara hälsosam, den hittar ni här. Och eftersom svaret är ja (eller åtminstone: man kan göra friterad mat på ett sätt som inte är ohälsosamt) så tänkte jag tipsa om de bästa fetterna att fritera i. Fetter som ger bra smak och tål hög uppvärmning utan att oxidera/förstöras.   De fyra bästa frityrfetterna.      1. Ister Ister är fett utvunnet från grisens späck. Det har används under tusentals år i matlagning men försvann i glömska ungefär samtidigt som man började beskylla mättat fett för våra hälsoproblem. Nu är vi klokare och ister har så sakta börjat hitta tillbaka till köket. Ister verkar dock inte ännu vara en stapelvara i matbutiken så ofta får man köpa späck och göra det själv hemma. Låter lite kladdigt och tidskrävande men det kan det ju vara värt.    2. Ghee Även känt som klarifierat smör. Här i Sverige är vi fortfarande ganska ovana vid detta fett men i Indien hittar man det i varje hem. Ghee tål mycket höga temperaturer och passar alltså utmärkt att fritera i. Finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker och är även enkelt att göra själv genom att långsamt värma upp vanligt (osaltat) smör och sila bort de vita proteinerna som bildas på ytan och botten. Allt man friterar får en härligt smörig smak som jag älskar.     3. Ekologisk palmolja Den utbredda användningen av palmolja har skapat kontrovers de senaste åren då palmodlingarna bidrar till att stora delar av regnskogar i världen skövlas. Tidigare använde många snabbmatskedjor denna olja eftersom den har bra egenskaper för fritering, men efter påtryckningar har man gått över till andra vegetabiliska fetter som solrosolja. Vilket ju egentligen är mycket sämre (dock inte för miljön och alla regnskogar såklart). Det är därför extra viktigt att endast köpa ekologisk palmolja, den produceras på gamla odlingar alternativt odlingar som inte uppkommit på bekostnad av skogen.   4. Kokosolja Kokosolja tål höga temperaturer och funkar utmärkt vid fritering. Om du inte vill att maten ska smaka kokos kan du välja en smak- och luktfri sort. Och vad du än gör – akta dig för det silvriga paket med härdat kokosfett som man använder till att göra ischoklad. Det är inte samma sak som det bra kokosfettet.