Crispy rice spicy salmon
Okej sorry, det blev lite lax igen. In my defense: det här receptet var inplanerat för KIT sedan länge och dessutom läste jag någonstans att just Salmalax inte är lika fullt med gifter som annan lax (apropå det här inlägget). Jag kan dock rekommendera er att byta ut laxen mot färsk tonfisk, som faktiskt är snäppet godare även om det är lite dyrare och svårare att få tag på. Vad pratar jag om för recept då? Jo, det här: Crispy rice spicy salmon! Inspirationen kommer från restauranger som Nobu (LA) Koi (LA) och Kasai (Stockholm) som alla har en version av krispigt ris med het rå fiskröra på menyn och det är en riktig favorit. Att steka ris så att det blir knaprigt är helt löjligt gott och jag vet inte om jag någonsin kommer att uppskatta ris som inte är krispigt igen. Har du inget planerat för söndagsmiddag, GÖR DETTA! Det är verkligen galet gott och lite roligt att bjuda på om du skulle ha gäster. Fräsch fingermat när den är som bäst! Crispy rice spicy tuna (2 personer) 4 dl kokt klibbigt ris, t ex jasminris 200 g Salmalax eller annan rå fisk av hög kvalitet 1 tsk japansk soja 2 msk majonnäs1 tsk sriracha-chili 1 tsk limesaft Salt & peppar 1 st avokado 1 dl hackad koriander 1 msk sesamfrön 1. Börja med laxröran. Blanda tärnad Salmalax med soja, majonnäs, srirarcha, lime, salt och peppar i en skål. Ställ åt sidan. 2. Ta på dig plasthandskar så att riset inte fastnar på fingrarna. Forma riset till 4 st "biffar", ungefär som en hamburgare i storlek. Det går självklart att göra fler och mindre risbiffar, det beror lite på hur du vill servera dem. 3. Hetta upp en panna med olja. Stek risbiffarna på båda sidorna tills de får en krispig yta och gärna lite färg. Låt svalna en stund. 4. Toppa det krispiga riset med skivad avokado, laxröra, hackad koriander och sesamfrön. Servera direkt eller låt stå i kylen tills det är dags att servera. Smaklig måltid!