Copycat-recept: Mjuka pretzels som hos Auntie Anne's

Något av det godaste jag vet är s k "mall pretzels". Om du varit på ett amerikanskt köpcentrum så vet du nog vad jag pratar om. Det är alltså små butiker som säljer varma, mjuka kringlor i olika smaker. Antingen kan man få dem med matiga smaker som ost och vitlök, eller (mina favoriter!) doppade smör och sedan kanel och socker. Mmmmm! Det är så löjligt gott, påminner lite om en varm kanelbulle.  Den mest kända kedjan som säljer dessa typer av pretzels är Auntie Anne's och häromdagen försökte jag att återskapa ett liknande recept hemma. Även om mina kringlor blev lite tjockare än originalet blev de riktigt goda, dessutom är de enkla att baka. Hemligheten bakom att de blir mjuka inuti med en fin skorpa utanpå är att de kokas i vatten och bikarbonat, vilket gör att slutresultatet påminner lite om bagels. Prova hemma nästa gång du ska fika vetja!  Mjuka pretzels doppade i kanel och socker 1 påse torrjäst 3,75 dl varmt vatten2 msk råsocker 100 g smör, smält1,5 tsk salt10-12 dl mjölOlja att smörja skål med1 l vatten 0.5 dl bikarbonat1 äggTopping: 1 dl smält smör 1 dl socker 2 tsk kanel 1. Blanda torrjäst med varmt vatten, smält smör och råsocker i en skål. Vispa runt en stund tills jästen har smält och låt sedan stå i ca 15 minuter och svälla. 2. Tillsätt mjöl och salt, och blanda (gärna med en degblandare) till en jämn och fin deg. Tillsett lite mer mjöl i taget om degen känns kladdig. 3. Smörj en skål med olja. Lägg i degen och täck med plastfolie. Låt stå och jäsa i ca 45 minuter till dubbel storlek. 4. Koka upp vatten. Häll i bikarbonat lite i taget. Sätt ugnen på 220 grader. 5. Forma kringlor (här kan du ser hur man gör). 6. Koka kringlorna i vattnet med bikbonat, ca 30 sek - 2 min. Vänd på dem lite då och då om det behövs för att täcka dem helt i vatten. 7. Lägg kringlorna på ett bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 15-18 min. 8. Förbered toppings medan kringlorna är i ugnen. Smält smöret och blanda kanel + socker i en liten skål/på en tallrik. 9. Pensla de nygräddade kringlorna med smält smör och doppa dem sedan i kanel och socker. Servera varma!