Bra vegetariska proteinkällor

  Häromveckan skrev jag ett inlägg om sojaprodukter, som ni kan läsa här. Jag vet att det råder delade meningar om sojaintag och jag fick bland annat en kommentar om att jag genom att dissa sojabönor kanske får folk att sluta äta vego. Och så vill jag ju inte att det ska vara. Därför tänkte jag gå igenom några proteinkällor som en vegetarian kan äta, utan att för den sakens skull äta processade sojaprodukter och andra (för mig obs, obs!) tveksamma vegoalterantiv.  Några kommentarer om listan innan vi börjar. - Jag vet att det här inte på något sätt är revolutionerade råvaror och för dig som redan är vegetarian kanske det låter banalt, men jag tänker att folk som inte äter så mycket vego kan hitta alternativ som passar dem. Själv lärde jag mig en hel del!- Den här listan är för folk som är lakto/ovo-vegetarianer, d.v.s äter mejeri och ägg. - Jag vet inte exakt hur mycket man måste äta av dessa produkter för att nå upp till den rekommenderade proteinmängden per dag, men jag gissar att om man inkluderar flera av dessa produkter i sin kost så når man ganska långt.    Spenat Det är inte för inte som Karl-Alfred blir stark av att äta spenat. Spenat och andra grönbladiga innehåller mycket protein, även om de inte täcker en människas fulla proteinbehov under en dag. Men att byta ut isbergssalladen mot babyspenat är defintivt ett steg på vägen.  Hampa Hampa är en ettårig ört som vi har använt i tusentals år. Det är en superfood som innehåller både mycket protein och bra fetter. Perfekt att ha i exempelvis en smoothie. Renèe Voltaire har en 70% choklad som innehåller hampafrön som är supergod och plötsligt känns chokladen nyttig!   Broccoli Broccoli är en av de grönsaker som innehåller mest protein. Grilla, koka eller stek i ugnen. Gott till typ allt. Ät mer broccoli! Visste ni förresten att ett annat namn för broccoli är sparriskål?!   NötsmörNötter innehåller både massor med bra fetter och en hel del protein, så kör på med lite extra jordnötssmör på mackan. Den osötade varianten ska det dock vara förstås, annars blir det inte så nyttigt. Nötter är fantastiskt gott till det mesta, till exempel brukar jag strö över en handfull när jag gör grönsaker i ugn.   OstLagrade, fettsnåla ostar som exempelvis parmesanost innehåller mycket av proteinet kasein som är lätt för kroppen att ta upp. Även mozzarella innehåller en hel del protein. Så smula ost över salladen eller pastan för fulla muggar bara! Update: Fick höra att parmesan innehåller löpe som är animaliskt. Har googlat och sett att många vegetarianer bortser från detta men bra att veta om man är väldigt strikt!  ChiafrönEn liten bomb av protein, omega-3, mineraler och vitaminer är detta lilla frö. Dessutom passar det utmärkt att använda istället för ägg i vissa bakverk, eftersom det binder så mycket vatten.   ÄggAtt ägg innehåller mycket protein har muskelbyggare och andra hälsoentusiaster känt till länge. Mest protein finns i vitan.    KvargÄnnu en träningsfavorit som har blivit galet populär den senaste tiden. Köp den osötade, ekologiska varianten och smaksätt själv med exempelvis färska bär.  Bonus: B-vitamin är något som många vegetarianter inte får i sig tillräckligt av, och det finns mycket i exempelvis naturligt syrade (fermenetarde) grönsaker som koreansk kimchi och surkål.