Bra matlådemat!

Jag har fått frågan några om att skriva tips om bra matlådemat några gånger, så jag tänkte att jag skriver ihop ett litet inlägg. Måste dock lägga in en brasklapp, faktum är att jag är riktigt dålig på att ta med mig matlåda till jobbet. Skyller dock på att jag ju faktiskt inte befinner mig på kontoret mer än 2-3 daggar i veckan + bor ca 100 meter därifrån så jag kan alltid gå hem och äta. Däremot tycker jag att jag har rätt bra koll på vad som är bra matlådemat, när jag väl lägger tid på att fixa det blir det alltid himla bra. Så här kommer några tips!  Pajer Matiga pajer måste vara den perfekta matlådematen. Varför? För att de är enkla att dela upp i precis så mycket man vill ha, de håller flera dagar i kylskåpet, de är mättande och kan göras relativt billiga. Min favoritpaj att göra är min chili cheese-paj, den är grymt god att äta tillsammans med lite sallad. Jag använder mig av en mandelmjölbotten, men det går självklart bra att göra en helt vanlig vetemjölbotten - det blir dessutom mycket billigare. Tips! Gör två när du ändå är igång. Då kan du ha den ena i kylskåpet till veckans matlådor, och den andra kan du frysa i bitar och ta fram när du behöver dem.  Andra pajrecept: Karamelliserad vitlökspaj med getostCheeseburgarpajKöttfärspaj Smörig kantarell- och spetskålspaj TomatsoppaTomatsoppa kan vara antingen tråkigt och smaklöst, eller otroligt gott och mättande. När jag gör min egen satsar jag  på att få till det senare, och då blir det den perfekta matlådematen att ta med sig till jobbet. Det som är bra med tomatsoppa är att man kan fortsätta att bearbeta den för varje dag man äter den. Gör en stor sats (typ för 6 personer) och dela upp i lådor. Första dagen du äter den precis som den är, med en klick crème fraîche och färsk bröd. Nästa dag kanske du kryddar upp den heta kryddor, lite stekt chili och vitlök, och serverar med krutonger som du gjort i ugnen av det inte-längre-färska brödet. Den tredje dagen kokar du upp den tillsammans med grädde och äter med groddbröd. Ah ni fattar, man kan liksom återuppliva den varje dag om man så vill! Här hittar du mitt bästa grundrecept på tomatsoppa. Färsrätter För någon som jag, som är otroligt känslig för att värma upp kött i mikrovågsugnen, så är det rätt många rätter som inte funkar att ha som matlåda. Ett undantag till den regeln är köttbullar och andra färsbaserade rätter. Färs är den typ av kött som jag tycker klarar uppvärmning bäst, det blir inte segt och smakar metall som det annars kan göra. Köttbullar, pannbiff, köttfärssås, tacofärs - allt funkar bra i en matlåda. Tips! Köp blandfärs. Det är ofta billigare (även den ekologiska) och saftigare än bara nötfärs = mer smak. Mina bästa färsrecept till matlådan: Crêpes med köttfärsSaftigaste köttbullarna (går bra med blandfärs)Pasta bolognese med högrev (går bra med blandfärs) Grytor The boss of matlådemat måste ju vara en gryta. Billigt, gott, enkelt att frysa in och går att göra på en miljard olika sätt. Det enda som krävs är lite tid och kärlek, en riktigt bra gryta ska ju få stå och koka länge, helst i flera timmar, för att smakerna ska hinna träda fram. Men om inte det är en perfekt söndagsaktivitet så vet jag inte vad? Här är några av mina favoitgrytor: Persisk gryta med kycklingCapotana - italiensk grönsaksröra (kanske inte räknas riktigt som en gryta, men har samma effekt. Häll på mer vatten för en grytigare konsistens!)Mustig högrevsgryta Vegetariska biffar Vegetarisak grönsaksbiffar är så bra för att man kan ha i typ vad som helst av det man har hemma. Rensa ut kylskåpet på gamla rotfrukter, bönor och sorgliga sista-refrängen-grönsaker, mixa med lite goda smaksättare, ägg, och ev. lite mjöl/fiberhusk/pofiber och du är hemma. Jättegott att äta bara med lite sallad och en kall sås (i det här inlägget hittar du några favoriter). Vegetariska ärtbiffar med fetaostZucchinibiffar med parmesanSesampanerade sötpotatisbiffar