Bokrelease och mustig gryta
I tisdags gick jag från jobbet till en releasefest för Andreas Ivarssons nya kokbok. Den handlar om Blekinge, närmare bestämt blekingsk mat, något som jag själv aldrig haft någon koppling till. Vi fick dricka blekingskt vin och blekingskt öl och kika lite i boken. Mycket trevligt. På vägen hem gick jag förbi min favobutik på Tegnérgatan och köpte lite ingredienser till det jag var sugen på - en riktigt mustig höstgryta! Det är första gången jag använder torkade kantareller och jag måste säga att det var en riktigt fin smakförhöjare. Bara att lägga dem varmt vatten i ca 15 minuter och sen krama ur all vätska, sen steka tillsammans med exempelvis löken i grytan. Mmm! Köpte även en färsk viltbuljong från Scandinavian Organics som jag hade i. Det ser så lustigt ut när man lägger i den stora geléklumpen i grytan men efter en stund smälter den och ger en massa härlig smak till grytan. Som ni ser hade jag även i brysselkål i grytan - det var en riktig höjdare måste jag säga! Jag lät grytan koka i någon timme eller två medan jag kollade på skräp-tv på datorn, och sen var jag så hungrig att jag inte hann fotografera maten innan den var uppäten från tallriken. Det blev dock en massa över så jag fick fotografera matlådan till jobbet istället. "Det ser ut som hundmat" sa M. Jaaa, det gör nog det. Men gott var det - nästan ännu godare dagen efter. Något recept har jag inte denna gång för jag har haft i precis allt och ingenting. Men tumregler för att göra en grymt god gryta är: - Skär upp alla möjliga grönsaker i grova bitar. Jag använder bland annat morot, selleri, brysselkål, lök, vitlök. - Bryn grytbitarna först av allt. Ta ut och bryn sen alla grönsaker och lägg tillbaka köttet efter en stund. - Använd mycket vätska i form av vin (rött vin helst men har man en skvätt vitt så går det bra också) och buljong, eventuellt en skvätt grädde i slutet för lite fyllighet. Sjud med lock på för att inte vätskan ska dunsta. - Krydda med allt du gillar. Jag brukar lägga ner en torkad chipotle för lite rökighet och hetta som får koka med under hela tiden. Någon typ av sötma, exempelvis honung, behövs ofta för att balansera smakerna. - Kom ihåg, ju längre tid grytan kokar - desto godare blir den.