Behind the scenes: Bakteriemackan #BreadTheFuture
I samarbete med Brödinstitutet En kväll för några veckor sedan tog jag mig till Haga Tårtcompani & Bageri i Vasastan för att spela in en väldigt kul grej, nämligen en film för Brödinstitutets kampanj Bread The Future. Bakgrunden till kampanjen var att belysa hur fullkornets egenskaper fungerar som prebiotika (=mat för de goda bakterierna i magen) och därmed hjälper till för att få en frisk och välmående tarmflora. Du kan läsa mer om hela kampanjen här. Min roll i projektet var att ta fram ett recept på en god smörgås till det hälsosamma fullkornsbrödet som världen bästa bagare och konditor Jesper Långström (på bild ovan) bakat, samt spela in en film för att visa hur man gör smörgåsen hemma. För mig som älskar att smör och ost var det lite av en utmaning när jag bestämde mig för att göra den helt vegansk, men det blev faktiskt riktigt, riktigt gott - inte minst tack vare det saftiga surdegsbrödet. Imorgon kommer jag att lägga upp lite mer information om själva smörgåsen så att ni som är sugna kan göra den själv! Jag var lite nervös inför inspelningen, har liksom inte gjort något liknande tidigare, men gänget jag fick jobba med var grymma och det var så himla roligt! Jag och Jesper var ett riktigt dream-team, och alla som stod bakom kameran var så peppande och duktiga. Men ni anar inte hur många timmar det ligger bakom en 40-sekunders filmsnutt. Man kan tro att det bara finns ett sätt att röra runt en hummus på men icke, det tar sin lilla tid om man ska få med alla vinklar och vrår. Bakteriemackan går just nu att beställa via Wolt samt köpas fysiskt på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm och Dahls i Göteborg (något för dig, mamma?), själv fick jag hem en igår precis lagom till lunch. Att den heter just Bakteriemackan hintar dels om dess goda egenskaper, men också om att man faktiskt får med sig en levande bakteriekultur när man beställer den. Det är två duktiga killar från KTH som har odlat bakterierna åt oss (bild ovan), och den som vågar kan testa att lägga bakterierna på mackan innan man äter den. Lite läskigt, men roligt! Imorgon kommer som sagt receptet på Bakteriemackan upp här på bloggen, men tills dess kan ni ju kika på filmen. Jag tycker att den blev himla gullig, hoppas ni tycker det med!