Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in

Bacontestet

För ett tag sedan testade jag två olika sorters bacon för att se om det fanns någon skillnad i smak. Jag skrev om det då men tycker att det kan vara värt att ta upp igen. För mig är bacon superviktigt att köpa ekologiskt eftersom grisar i konventionella lantbruk brukar leva allt annat än anständigt. Visste ni att grisar anses vara smartare än hundar? Det minsta man kan göra är att ge dem ett bra liv innan slakt. Här köpte jag två ekologiska sorter, en vanlig och en som kommer från en "glad utegris" och frågade mig själv: Vilken smakar bäst? Bacon #1: ekologiskt bacon utan nitrit och andra tillsatser från Grantelius Bacon #2: ekologiskt bacon från Scan.    För det första är det rätt stor skillnad i färg på de olika sorterna. Det syns kanske inte jättetydligt på bild men det nitritfria baconet hade en lite gråare färg innan tillagning men fick en starkare färg efter stekning. För Scans bacon var det tvärtom. Nitrit används ju bland annat för färgning av charkuterier så gissningsvis är det orsaken. (Här kan du till exempel läsa om varför vi borde vilja ha en grå istället för rosa julskinka)   Smakmässigt var det en otroligt rökig smak på Grantelius bacon. Verkligen jättegott! Det var något tjockare än det andra och egentligen gillar jag inte tjocka skivor bacon men det här var helt perfekt. Scans ekobacon är jag så van vid att det smakade "precis som vanligt", d.v.s. ganska salt men gott och krispigt.    Summan av kardemumman: Jag tyckte att båda var goda men det nitritfria baconet blev min favorit. Jag gillar framför allt den rökiga smaken. Sen vet jag inte om det beror på avsaknaden av tillsatser eller om den här sorten bara har rökts på ett annat sätt, men visst känns det så mycket bättre att äta något som man vet har genomgått så lite onaturliga processer som möjligt. Jag önskar verkligen att utbudet av nitritfria produkter ökar för fortfarande är det otroligt sällan man får tag på det. 

Föregående inlägg

Favoritsmörgås

Nästa inlägg

Favoriter i kylskåpet.

Till bloggens startsida

Foodstories