Att sluta slänga maten.
Det här med att slänga mat är något jag tänker på rätt mycket. Om du frågade mig för två år sedan hade jag nog ryckt lite mer på axlarna men idag känns det nästintill kriminellt att inte tänka mer på det stora slöseri på resurser som pågår - speciellt om man som jag jobbar med mat. Jag kan erkänna att jag fortfarande har lång väg att gå, men jag försöker åtminstone - och blir bättre. När man inser att man måste ta tillvara på saker i kylskåpet tvingas man också att bli mer kreativ, vilket ju bara är roligt. Jag tror att vi svenskar är extra maniska när det gäller bäst-före-datum. Så fort det har gått en timme över den rekommenderade hållbarheten så slänger vi maten all världens väg, för att vi tror att vi kommer bli dödssjuka om vi äter den. Nu vet ju de flesta att det inte är sant (ägg t ex håller i flera, flera månader efter utgångsdatum) men ändå är det en vana som är svår att bryta tror jag. Lite siffror om matsvinn: - 35% av all mat som slängs hade inte behövt slängas - 57% av svenskarna slänger mat för att bäst-före-datum har passerat- 6000 kr/år skulle man kunna spara på att äta upp istället för att slänga mat Det finns alltså definitivt rum för förbättring. Texten nedan skrev jag för några månader sen här i bloggen men jag tänker att den tål att uppepas. Såhär försöker jag tänka när det gäller matsvinn så gott det bara går: ÄggAtt ägg håller längre än datummärkningen vet nog många, men kanske inte hur länge. Faktum är att ett paket ägg kan hålla två-tre månader i kylskåpet (jag har till och med hört att de håller upp till ett år om de står med spetsen neråt i kylskåpet!). Svenska ägg är salmonellafria och man känner snabbt på lukten om det är dåligt. MjölkDet här brukar de flesta vara känsliga med och jag är inget undantag. Jag har fortfarande lite svårt att dricka mjölk som har gått ut (även om det bara är hjärnspöken) men man kan i stort sett använda den en vecka efter utgånget datum. Prova att använda den i matlagning, som när du gör pannkakor till exempel. Då känns det inte lika läskigt att mjölken är lite "gammal". GräddeÄven grädde håller flera dagar efter bäst-före-datum. Det går även utmärkt att frysa in. Creme fraicheCreme fraiche är ju syrad grädde och att den är syrad gör att den håller längre, ofta 7-10 dagar efter utgångsdatum. Luktar den som den ska och ser fin ut är det bara att använda den utan betänkligheter. Se till att använda en ren sked i burken så minskar risken för mögelbildning. Gamla grönsaker Vissna och tråkiga grönsaker är ännu en sak som man gärna slänger bort för att man inte tycker att de känns fräscha. Mitt tips är att göra en buljong på de grönsaksbitar som har blivit över eller har blivit fula. Det är ett enkelt och smart sätt att ta tillvara på smakerna ochändå göra plats i kylskåpet. Frys in buljongen i istärningar så kan du använda precis så mycket som du behöver när du ska laga mat. Sammanfattningsvis: 1. Använd näsan. 2. Sluta titta på datum-märkning 3. Släng inte i onödan. Vad har ni för knep för att inte slänga mat i onödan?