Att äta hälsosamt.

Det här inlägget postade jag för nästan exakt ett år sedan på min gamla blogg. Det var någon som frågade mig om jag kunde ge de bästa tipsen för hur man kan leva ett mer hälsosamt liv. Jag ser inte mig själv som någon slags hälsoguru och jag unnar mig gärna saker som jag vet är "dåliga" för mig eftersom det ger mig njutning i stunden. Men jag vet också vad jag mår bra av i längden och hur min kropp presterar bäst. Så här kommer några enkla, kanske självklara, tips som har gjort en stor skillnad för mig.    Köp ekologiskt  Här hemma äter vi ekologiskt till 95% och enda anledningen till att det inte är 100% är för att allt inte finns tillgängligt. Har man väl börjat vänja sig vid smaken av ekologiska grönsaker, ägg och kött har man svårt att återgå till något annat. För även om man bortser från att djuren har det bättre och att maten blir nyttigare så är smaken också på en helt annan nivå. Jämför t ex mellan ekologiska/icke-ekologiska tomater och avokado.  Har man inte möjlighet att köpa precis allt ekologiskt så har jag några tips på vad man kan satsa på:    Mest besprutade grönsakerna/frukterna  Äpple SelleriPaprikaJordgubbarVindruvorSpenatSalladGurkaBlåbärPotatis Banan   Köp i största möjliga utsträckning Kött - djuren behandlas bättre och blir inte matade med en massa konstiga foder Kyckling - köp alltid från frigående hönst utomhus som får picka och röra sig fritt ute  Ägg - jämför en ekologisk äggula med en konventionell så kommer du aldrig välja något annat igen Mejeriprodukter - helst lågpastöriserat, med så mycket fett som möjligt.    Hoppa över tillsatserna En enkel regel: läs på varje förpackning i mataffären. Så fort listan på ingredienser överstiger det som kan anses vara rimligt för att tillverka produkten så ställer jag tillbaka den på hyllan. Jag köper hellre en pesto med kortare bäst-före-datum som jag får slänga för att jag inte äter upp den än stoppar i mig en massa E-nummer som jag inte har någon som helst aning om vad de gör med min kropp.    OBS! Skippa allt som heter light-produkter helt och hållet. Margarin, lättmjölk och saker som är "ett fett-snålt alternativ" har blivit helt sönderprocessade eller tillverkade på kemisk väg. Håll dig undan!    Byt ut kolhydraterna  Alla kolhydrater vi äter omvandlas förr eller senare till socker i kroppen och även om jag inte på något sätt är en hardcore förespråkare för LCHF (ni har väl märkt min hamburgermani?) så märker jag att min kropp mår så mycket bättre av att hoppa över saker som pasta, ris, bröd och potatis på vardagarna. Det finns ju så mycket bra alternativ! Gör ett gott mos av sötpotatis och blomkål, eller pannkakor av mandelmjöl istället för vetemjöl. Tro mig, jag är den största potatis- och brödälskaren i världen men ändå lider jag inte det minsta av att hålla mig undan det. Det är inte så svårt, jag lovar.   Undvik sötsakerna Det jag har allra svårast med är nog mitt omättliga sötsug. Den 5-åriga godisälskaren i mig verkar aldrig vilja dö och därför är det ofta en kamp för mig att låta bli att äta godis när det bjuds. Men jag brukar försöka lösa det på följande sätt:   1. Se alltid till att ha frukt och/eller mörk choklad (minst 70%) hemma 2. Tugga tuggummi  3. Var aldrig hungrig - ät ett mellanmål bestående av nötter eller en banan när suget smyger sig på.  4. Drick en massa te    Efter några dagars socker-detox blir det lättare och man inser att man inte behöver godis. Åtminstone inte förrän nästa lördag igen - och då smakar det extra gott!   Hitta en balans Det här är också otroligt viktigt. Att odla en besatthet över vad man äter och att man måste vara nyttig hela tiden skapar bara stress och ångest. Mat ska vara roligt, gott och ge glädje. Åt du en hel påse chips till frukost i lördags? Vad bra, det var du säkert värd. Du kan inte vara perfekt alltid och att hitta en balans mellan njutning och hälsa är det som skapar ett lyckligare matliv. Bli medveten om vad du mår bra av och sträva efter att vara snäll mot dig själv och din kropp så ofta som möjligt, så känns de där skräpmatsdagarna inte så farliga.